Bezig met laden...

Ongeval - OO-RFF

Details

Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF Call Sign: OO-RFF
Registratie: OO-RFF
Bouwjaar: 2005
Serialnr: 10691
Operator: Heliventure, Lint
Fabrikant: Robinson Helicopter Company
Model: R44 Raven 2

Datum: zondag 29 december 2019
Tijd (UTC): 11:36u
Locatie: Maisveld nabij het kasteel d'Aertryke te Torhout
Vluchtfase: Approach
Oorzaak:

  • Onbekend

Slachtoffers

Bemanning (Ongedeerd): 1
Passagiers (Ongedeerd): 3

Omschrijving

De Robinson R44 met call-sign OO-RFF van Helicopterflights is op 29/12/2019 omstreeks 12u36 lokale tijd bij een noodlanding gecrasht. De vier inzittenden, uit het Belgisch-Limburgse Heers, konden ongedeerd het wrak verlaten.

De helikopter was opgestegen te Nijlen om 11:37 lokale tijd en had een trip gemaakt over Antwerpen en was dan via het Nederlandse Terneuzen naar Breskens gevlogen. Van Breskens vloog de Robinson R44 dan de Nederlands-Belgische kustlijn af tot in Blankenberge. Dan ging de vlucht verder over Brugge met bestemming Hostellerie ‘t Gravenhof in Torhout voor een etentje. Een paar kilometers voor het restaurant, ter hoogte van het provinciaal domein d'Aertrycke, begon de piloot snelheid en hoogte te minderen. Kort nadien kreeg de piloot (PPL) een aanduiding van te laag rotortoerental (low rpm). Hij verlaagde de collectieve controle en zette de autorotatie in. Het "low-rpm" signaal bleef actief. Een poging om het toerental middels de motor terug op te drijven lukte niet. 

De autorotatie verliep goed maar bij de schuivende landing in een drassig maisveld kwam een skid van het landingsgestel vast te zitten en kipte de helikopter naar voor. Uiteindelijk kwam het toestel op zijn zij tot stilstand en konden de drie passagiers en de piloot zich in veiligheid brengen. Ze waren gelukkig allemaal ongedeerd.

Conclusie
  • Na de crash stelde de piloot vast dat een aantal van de V-riemen (tussen motor en de aandrijving van de rotoren) waren afgebroken, andere waren nog intact. De staart was geplooid en achteraan gebroken, de piloot dacht niet dat hij met de staart de grond geraakt had bij de crashlanding. 
  • Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is aan de gang. Op 4 januari 2021 heeft de Belgische Luchtvaart Onderzoekscel (AAIU) een statusrapport gepubliceerd. Hierin wordt medegedeeld dat het ongeval nog steeds wordt onderzocht en dat er een standaard onderzoeksrapport zal worden gepubliceerd.
Foto's (6)
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Crash met Robinson R-44 callsign OO-RFF
Ongeval locatie