Bezig met laden...

Logboek

Noorwegen mag 6 Sikorsky MH-60R SeaHawk helikopters aankopen

Noorwegen mag 6 Sikorsky MH-60R SeaHawk helikopters aankopen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 26 april 2023 ingestemd met de militaire verkoop aan de Noorse regering van Sikorsky MH-60R Multi-Mission Helicopters en aanverwante apparatuur voor een geschatte kostprijs van $ 1 miljard. 

De Noorse regering had verzocht om zes (6) MH-60R marine multimissie-helikopters te kopen alsmede:

  • Vijftien T-700-GE-401C motoren (12 geïnstalleerd, 3 als reserveonderdelen);
  • Negen Link 16 multifunctionele informatiedistributiesystemen Joint Tactical Radio Systems (MIDS JTRS) (6 geïnstalleerd, 3 als reserveonderdelen);
  • Achttien (18) embedded Global Positioning System/Precise Positioning Service (GPS/PPS)/Inertial Navigation Systems (EGI) met Selective Availability/Anti-Spoofing Module (SAASM) (12 geïnstalleerd, 6 als reserveonderdelen);
  • Zes (6) Airborne Low Frequency Sonars (ALFS) (alleen de voorziening aan de helikopter);
  • Een uitgebreid aantal specifieke uitrustingen;
  • Publicaties en technische documentatie;
  • Opleidings- en opleidingsapparatuur voor personeel;
  • Technische en logistieke ondersteunende diensten.

Het ministerie argumenteert dat deze verkoop de doelstellingen van het buitenlands beleid en de nationale veiligheidsdoelstellingen van de Verenigde Staten ondersteunen door de veiligheid te verbeteren van een NAVO-bondgenoot die een belangrijke kracht is voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Europa.  

Noorwegen heeft om compensaties voor deze deal verzocht. Elke compensatieovereenkomst zal worden gedefinieerd in onderhandelingen tussen de Noorse regering en helikopterfabrikant Sikorsky.

Deze goedkeuring komt minder dan een week na de verkoop van 8 Sikorsky MH-60R helikopters voor € 820 miljoen aan Spanje. Zo zal Noorwegen het tiende land worden welke de Sikorsky SeaHawk zal in dienst nemen voor zijn marine.

De SeaHawks worden door Noorwegen aangekocht om de NH90-helikopters te vervangen, die Noorwegen vorig jaar plots uit dienst nam. Noorwegen krijgt de kans om maximaal drie nieuwe SeaHawks aan te schaffen die bestemd waren voor de Amerikaanse Navy, waarbij de eerste levering van de MH-60R Seahawk rond de zomer van 2025 wordt verwacht. De Noorse Seahawks zullen op de basis Bardufoss worden gestationeerd.

In totaal koopt Noorwegen dus zes helikopters, en die moeten worden geleverd van 2025 tot en met 2027. Om deze levertijd vast te leggen moet Noorwegen in de zomer van 2023 een FMS-overeenkomst (Foreign Military Sales) met de Amerikaanse Defensie ondertekenen. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *