Bezig met laden...

Logboek

Meeste Amerikaanse Osprey's vliegen terug na upgrade van gearbox

Meeste Amerikaanse Osprey's vliegen terug na upgrade van gearbox

Op 4 februari 2023 besliste de PMA-275 van de Amerikaanse Navair om een bepaald aantal Osprey tiltrotors aan de grond te houden tot de 'Input Quill Assembly' was vervangen. Het waren Osprey's van de US Marine Corps, de US Air Force Special Operations en de US Navy.

De 'Input Quill Assembly' is een onderdeel van de proprotor-gearbox, waarin de koppeling is ondergebracht. Deze aanbeveling is gebaseerd op de toename van 'Hard Clutch Engagement'-evenementen en de technische analyses hieromtrent. Blijkbaar zou het aantal vlieguren bepalend zijn geweest om de 'Input Quill Assembly' te vervangen.

Deze 'Hard Clutch Engagement' problematiek houdt in dat de koppeling die de propeller-rotorversnellingsbak met de motor verbindt, zonder aanwijsbare reden slipt en vervolgens terug hard aanhaakt, waardoor de V-22 slingert en zeer moeilijk bestuurbaar is. Het probleem komt zelden voor maar deze zomer hebben de Special Forces hun CV-22 Osprey vloot na twee incidenten van "harde koppeling" in zes weken, hun tiltrotors tijdelijk aan de grond gehouden. 

Intussen zijn bij het merendeel van de Osprey's de 'Input Quill Assembly' vervangen en zijn deze tiltrotors terug operationeel. PMA-275, het Osprey programma bureau, denkt dat hiermede een groot deel van het probleem is opgelost maar concludeert dat de echte oorzaak van de 'Hard Clutch Engagement' nog niet gevonden is. 

Eind 2022 besliste PMA-275 om Bell-Boeing een contract toe te kennen om de volledige koppeling van de V-22 Osprey opnieuw te ontwerpen, dit na jaren van problemen met de proprotor-gearbox zonder dat de oorzaak is gevonden door de fabrikant Bell-Boeing of door de legertechnici. Bell-Boeing denken dat dit zowat 2 jaar zal duren voor een nieuwe koppeling is ontworpen en uitgetest.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *