Bezig met laden...

Logboek

EHang zwaar aangevallen in shortseller rapport

EHang zwaar aangevallen in shortseller rapport

Wie verwacht had dat EHang na de typecertificatie van zijn EH216 UAM (Urban Air Mobility of stadstaxi) op rozen zou zitten is eraan voor de moeite. EHang zette met de certificatie van de EH216 een wereldprimeur neer, want het was de allereerste passagiersdrone ter wereld die een typecertificatie kreeg van een luchtvaartautoriteit, in deze de Chinese CAAC. Maar de beursexplosie die EHang zelf verwacht had kwam er niet en intussen is het aandeel van $20.3 op de dag van de aankondiging van de TC (typecertificatie) weer gezakt naar $13.06 op 8 november. 

En om het beeld nog somberder te maken publiceerde het Amerikaanse Hindenburg Research op 7 november 2023 een rapport onder de hoofding: "Hol orderboek en valse verkopen zorgen ervoor dat dit in China gevestigde eVTOL-bedrijf als laatste in de rij staat voor de take-off". Het is een vernietigend rapport over EHang, zijn management en de EH216 zelf.

Het is overigens niet de eerste keer dat een 'short-seller' een vernietigend rapport over EHang uitbrengt. Op 16 februari 2021 bracht Wolfpack ook al een rapport uit over EHang (klik hier) waarbij in een korte periode nadien meer dan $5 miljard aan beurswaarde verdampte.  

Ook deze keer zijn de beschuldigingen door researcher en short-seller Hindenburg niet mals. Een greep uit het rapport:

  • Het 'orderboek' is opgeblazen, pre-orders hebben geen enkele reële waarde en zijn door de 'klanten' al lang opgegeven.
  • De gerealiseerde omzet was gebaseerd op schijnverkoop. Als bewijs wordt aangetoond dat de vorderingen m.b.t. die omzet later allemaal zijn afgeboekt als waardeloos.
  • De typecertificatie van EH216 kreeg dermate veel beperking mee dat de EH216 alleen in zeer beperkte mate kan worden ingezet. EHang die eerst deze beperkingen had verzwegen meldde nadien dat deze beperkingen geleidelijk zou worden opgeheven. 

Vooral dit laatste punt is van groot belang omdat het de inzet van de EH216 als UAM (luchttaxi), het belangrijkste businessmodel van EHang, volledig onderuithaalt. We gingen op zoek naar de TC 0078A (typecertificatie) van de EH216 door de CAAC  waar blijkbaar de operationele beperkingen voor onbemande toestellen zijn vermeld. Hier de letterlijke vertaling (door Hindenburg research) uit het Chinees:

  1. Het is verboden te vliegen onder bekende of voorspelde weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, onweer, ijsvorming, zandstormen, mist of andere meteorologische omstandigheden.
  2. Het vliegen is beperkt tot uitsluitend overdag.
  3. Het toestel mag alleen in een afgescheiden luchtruim vliegen.
  4. Het toestel mag alleen vliegen in dunbevolkte gebieden.
  5. Het toestel moet binnen het gezichtsveld van de externe bemanning vliegen.
  6. Het is het toestel verboden om boven water te vliegen, inclusief opstijgen, landen en noodlandingen.

Conclusie van dit verhaal is dat de EHang EH216 slechts binnen gezichtsveld (punt 5) vluchten mag uitvoeren boven een dunbevolkt platteland in een beperkt luchtruim. Een dergelijk TC stelt weinig voor en commercieel kun je bijna de EH216 naar de schroothoop verwijzen. 

Dit staat in schril contrast met de oktober 2023 presentatie van EHang die de EH216, als allereerste gecertificeerde passagiersdrone een toppositie aanmeet tov Joby, Archer, Lilium, Vertical en Eve. 

We zullen EHang blijven volgen maar moeten toch concluderen dat EHang minstens een probleem heeft van geloofwaardigheid door het verzwijgen of verdraaien van 'de waarheid'. In de luchtvaartindustrie en op de beurs is dit dodelijk en we moeten stellen dat deze keer EHang een heel sterk antwoord zal moeten bieden om het rapport van Hindenburg Research te weerleggen en zijn geloofwaardigheid te herwinnen. Het antwoord vervat in het persbericht op 7 november 2023 was wat dat betreft zeker onvoldoende. Afwachten wat EHang zal vertellen op de aankondiging van de Q3/2023 resultaten op 22 november 2023. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *