Bezig met laden...

Logboek

Hoever staat het grote Britse NMH-project nu?

Hoever staat het grote Britse NMH-project nu?

Er is enige beweging in het Britse NMH (New Medium Helicopter) project rond de aankoop van 44 medium militaire helikopters, maar geen positieve beweging. Nadat Leonardo reeds in maart 2023 bevestigde dat de drie overgebleven NMH-kanshebbers geïnformeerd waren door de Britse Defensie dat de tijdslijn voor het voltooien en uitgeven van de finale specificaties vertraagd was en ergens voor eind van het tweede kwartaal 2023 mocht worden verwacht blijkt deze tijdslijn nog verre van zeker.

Het is afgelopen tijd in de Defensiecommissie van het Britse Parlement duidelijk geworden dat er nog geen data goedgekeurd zijn voor de toekenning van het productiecontract voor de £ 1 miljard ($ 1,15 miljard) New Medium Helicopter (NMH) acquisitie. Tot nu was verwacht dat nieuwe helikopters vanaf 2025 in gebruik zouden worden genomen, om samen te vallen met het uit dienst nemen van de 23 RAF Puma HC2-helikopters.

De Britse Defensie gaat ervan uit dat de lifecycle van de Airbus Puma HC2 helikopters kan worden verlengd tot 2027 of zelfs tot 2028 en zal worden bepaald wanneer de data voor het NMH-project worden vastgelegd. 

Het waarom over de vertraging van het dossier is niet duidelijk. Sommige militairen speculeren dat Defensie over andere prioriteiten boven het NMH-project zou favoriseren, een budgetprobleem dus. Waar dit project werd voorgesteld als de grootste Europese helikopterorder voor 2023 is het meer dan waarschijnlijk dat het order naar 2024 zal slippen.

Drie kandidaten

Uit de voorselectie kwamen drie kandidaten:

  • Airbus H175M - met productie in de UK waarbij Boeing de service-partner in de UK zou worden voor dit toestel (zie foto boven - © Airbus Helicopters)
  • Leonardo AW149 - met productie in de UK (zie foto hiernaast - © Leonardo Helicopters)
  • Sikorsky S-70M Black Hawk - worden in Polen worden vervaardigd. Maar verwacht wordt dat Sikorsky in zijn finaal voorstel verregaande economische compensaties voor deze deal zal voorstellen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *