Bezig met laden...

Logboek

Kustwacht Caribisch gebied in de kijker

Kustwacht Caribisch gebied in de kijker

De Kustwacht is een belangrijke schakel in de rechtshandhavingsketen van het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Kustwacht opereert in samenwerking met lokale, regionale en internationale partners (zoals de Verenigde Staten, Colombia en het Verenigd Koninkrijk). Het werkgebied rond en op de Boven- en Benedenwindse eilanden beslaat circa 300.000 vierkante kilometer, bijna vier keer de grootte van het Benelux-grondgebied. 
 
Vooral in de drugsbestrijding was de Kustwacht afgelopen jaar uitzonderlijk succesvol, met een aanzienlijke hoeveelheid aan drugsonderscheppingen. Dat maakt dat de organisatie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen internationale ondermijning. Al deze activiteiten komen aan bod in het tweede seizoen van Kustwacht Caribisch Nederland op National Geographic Channel vanaf zondag 12 februari 2023 om 21:00.

De Kustwachthelikopterdienst van de Kustwacht Caribisch Nederland wordt de komende 10 jaar uitgevoerd, net zoals hier in Nederland, door helikopteroperator Bristow. Daarvoor zet Bristow twee Leonardo AW139 helikopters in.     

Op dit moment bestaat de kustwachtvloot in het Caribisch gebied uit:

  • Leonardo AW139 (serienr: 31390) in dienst sinds december 2022 met registratie P4-NAC (in het luchtvaartregister Aruba) 
    • Bouwjaar 2012 en voorheen ingeschreven in de USA als N113CV bij Bristow
  • Leonardo AW139 (serienr: 41350) in dienst sinds januari 2023 met registratie P4-CRH (in het luchtvaartregister Aruba) 
    • Bouwjaar 2012 en laatste ingeschreven in de USA als N449SH bij Bristow
  • De totale SAR-helikoptercapaciteit is 1.000 per jaar
  • Om te vermijden dat bij onderhoud of reparatie er geen helikoptercapaciteit zou beschikbaar zijn overweegt men een backup-helikopter aan de Kustwachtvloot toe te voegen.

Naast de specifieke kustwachtvloot heeft de Kustwacht Caribisch Nederland minstens 92 dagen per jaar de beschikking heeft over het Stationsschip Caribisch Gebied (SSCG) met een geëmbarkeerde NH90-helikopter. De jaarlijkse capaciteit van de NH90 helikopter is 290 vlieguren.

De primaire taak van de helikoptercapaciteit is search and rescue (SAR). Ook worden patrouilles ter ondersteuning van rechtshandhaving uitgevoerd en is de helikopter een waardevolle eenheid bij repressief optreden. De medische kennis van de bemanning en de medische uitrusting van de helikopter is van dusdanig niveau dat in samenwerking met diverse medische instellingen de helikopter ook in voorkomend geval wordt ingezet om verder op zee personen te redden en te stabiliseren, ook als dat aan boord van varende schepen is.

Dit alles te bekijken vanaf 12 februari op National Geographic Channel. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *