Bezig met laden...

Logboek

EASA's testteam vliegt voor het eerst met de Kopter Leonardo AW09

EASA's testteam vliegt voor het eerst met de Kopter Leonardo AW09

Het is Leonardo duidelijk menens met de certificatie van haar AW09. De AW09 is een lichte mono-turbine helikopter die Leonardo zal toelaten om een competitief aanbod te brengen in het strategisch mono-turbine helikoptersegment. Het idee en de ontwikkeling van dit toestel begon in 2002 in Zwitserland als 'Marenco SH09', en kreeg in 2018 een nieuwe naam 'Kopter SH09'. Leonardo kocht Kopter in januari 2020 en herdoopte het project Leonardo AW09. Bij de acquisitie van Kopter door Leonardo beschikte deze over een pre-order portfolio van meer dan 80 AW09 helikopters.  

In de afgelopen maand was het 'EASA AW09 Project flight test' team bij Leonardo / Kopter om met het derde prototype van de AW09 te vliegen en een eerste gevoel te krijgen met het nieuwe toestel. In de komende weken zal EASA nog meerdere vluchten plannen met de AW09 om een goed inzicht te krijgen over de helikopter en de evolutie naar de certificatie. 

Leonardo / Kopter bouwt nu aan het vierde prototype welke dan zal worden gebruikt om het EASA certificatie proces te doorlopen. Leonardo verwacht de certificatie van de AW09 niet voor begin 2023. Het vijfde prototype zal volgend jaar worden gebouwd om de 'hot & cold' testen te doorlopen in Alaska en Colorado, US.

Hieronder foto's van het EASA testteam bij hun eerste vlucht met de AW09 - copyrights Leonardo

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *