Bezig met laden...

Logboek

EASA certificeert de vijfbladige Airbus H-145

EASA certificeert de vijfbladige Airbus H-145

Terwijl we met spanning wachten op de certificatie van de H160, de nieuwe generatie helikopter van Airbus, heeft Airbus bekendgemaakt dat EASA haar vijfbladige Airbus Helicopter H145 heeft gecertificeerd. Hierdoor kan de in 2019 geïntroduceerde helikoptervariant later dit jaar worden uitgeleverd.

De certificatie is van toepassing op alle soorten missies, ook single-pilot operaties, vluchten onder IFR (Instrument Flight Rules), eenmotorige operaties (Cat.A/VTOL) en vluchten met nachtzicht goggles. 

De nieuwe, ge-upgrade versie van de H145 heeft als voornaamste wijzigingen t.o.v. de huidige versie:

  • 5 in plaats van 4 rotorbladen
  • eenvoudige en lichtere rotormast en rotorkop
  • rotordiameter 10 meter in plaats van 11 meter
  • snel opplooibare rotorbladen 
  • 150 kg meer bruikbare lading (100 kg door 5 bladen en 50 kg door minder gewicht in de rotorkop) 
  • betere on-board connectiviteit door integratie van de WACS (Wireless Airborne Communication System) 

Door dit nieuwe rotorsysteem krijgen de door twee Safran Arriel 2E turboshaftmoten aangedreven helikopters een MTOW van 3.800 kg en kunnen ze tot 150 kg meer nuttige lading meenemen. Het eenvoudigere rotorsysteem is niet alleen lichter en minder complex maar ook eenvoudiger en goedkoper in onderhoud door het lagerloos ontwerp.

De vijfbladige Airbus H145 wordt standaard geleverd met een FADEC, een Helionx digitale avionics suite en een 4-assige autopilot. De H145 is in zijn categorie de helikopter die het minst herrie maakt.

De Airbus H145 is een samenwerking van Airbus (toen MBB) en Kawasaki. De joint-venture voor de bouw van de toenmalige BK117 is nog steeds operationeel en in deze samenwerking staat Airbus Helicopters in voor de cockpit, de hoofdrotor en de staartrotor. Kawasaki staat in voor de main gear box. Ook deze nieuwe versie is een product van de samenwerking tussen Airbus en Kawasaki. Kawasaki staat ook in voor de verkoop van het toestel in Japan.

De aanpassing naar 5 rotorbladen is het resultaat van de testen die Airbus gedaan heeft met de 'Bluecopter demonstrator', een onderdeel van het Europese Clean Sky programma in 2016. Airbus was positief verrast over de betere lift efficiëntie en minder trillingen van dit model, en heeft het op de nieuwe H145 werd overgebracht. 

Foto copyrights: Airbus Helicopters - Anthony Pecchi

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *