Bezig met laden...

Logboek

ADAC over de inzet van eVTOL's bij medische interventies

ADAC over de inzet van eVTOL's bij medische interventies

Met de haalbaarheidsstudie "Multicopters in de reddingsdienst" heeft het Duitse ADAC Luftrettung n 2020 al laten zien hoe de inzet van eVTOL's een zeer nuttige aanvulling is op de openbare reddingsdienst.

Gedurende de voorbije EUROPEAN ROTORS 2022 gaf ADAC Rettungsdienst een lezing onder de titel: "eVTOLs in EMS - gevoelig... en haalbaar?" en ging opnieuw in detail in op het onderwerp - en met een zeer positieve respons.

Maar waarom zijn de nieuwe elektrisch aangedreven VTOL's zo interessant? ADAC Luftrettung ziet de volgende voordelen:

 • Lagere bedrijfs- en onderhoudskosten: eVTOL's zijn aanzienlijk minder complex. Er zijn geen turbines, tandwielkasten of andere mechanisch belaste onderdelen. Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager.
 • Gemakkelijkere bediening: er zijn natuurlijk nog steeds piloten nodig, maar de sterk geautomatiseerde systemen in de eVTOL's ondersteunen hen op belangrijke gebieden, zoals nachtoperaties.
 • Minder geluid: Veel onderzoeken en ook onze tests tonen al aan dat eVTOL's aanzienlijk stiller zijn in vergelijking met andere VTOL's zoals helikopters.
 • Duurzaamheid: Door de betere efficiëntie van elektrische aandrijvingen, b.v. in vergelijking met turbines draagt de inzet van eVTOL bij aan een verbetering van de duurzaamheid.
 • Aankomsttijden van de reddingsdienst kunnen verder worden verkort, vooral in landelijke gebieden.
 • Aan de andere kant zijn er ook nog vragen die beantwoord moeten worden voordat een eVTOL-inzet in het ganse land mogelijk is:
  • Zullen fabrikanten de speciale vereisten voor reddingsdiensten voor hun eVTOL's op korte/middellange termijn kunnen implementeren?
  • Zal de luchtvaart- en reddingsdienstregeling zo worden geïmplementeerd dat snel en behoefte-gestuurd opereren mogelijk is?
  • Zijn de kosten in het echt wel degelijk aanzienlijk lager in vergelijking met het gebruik van een helikopter zoals nu voorspeld?

Zoals u kunt zien, is het onderwerp van eVTOL's in reddingsdiensten een actueel en hot item. We zijn benieuwd wat de nabije toekomst in petto heeft en kijken uit naar de eerste inzet van deze eVTOL's bij de ADAC-reddingsdiensten. Zij zijn er duidelijk klaar voor.

Anderzijds blijft de conclusie van de vorige studie uit 2020 zeer belangrijkNa bijna anderhalf jaar onderzoek kan een tactisch voordeel van multikopters in de reddingsdienst nu voor het eerst theoretisch worden bewezen: volgens het onderzoek zijn er significante verbeteringen voor de spoedeisende hulp vanaf een actieradius van 25 tot 30 kilometer. In dit geval moet de optimale vliegsnelheid van de multikopter 100 tot 150 km/u zijn, het minimum bereik ongeveer 150 kilometer. Deze ideale omstandigheden zouden over ongeveer vier jaar technisch mogelijk zijn.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *