
De Belgische helikopteroperator NHV en windturbinebouwer Vestas werken samen om de uitstoot van broeikasgassen bij helikopteroperaties te verminderen. Vanaf april 2025 zullen de vluchten van NHV Group vanaf het Deense Esbjerg Airport waar mogelijk met duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gebeuren.
Als onderdeel van een meerjarig contract zal NHV speciale bemanningswisselvluchten uitvoeren voor de offshoreoperaties van Vestas in de Noordzee. Dit meerjarige contract vormt een belangrijke mijlpaal voor de offshore windindustrie, aangezien het de eerste keer is dat een Airbus super-medium vliegtuig wordt gebruikt voor offshore windoperaties in de Noordzee.
NHV zal speciale bemanningswisselvluchten naar het He Dreiht offshore windpark uitvoeren met een Airbus H175 vanaf haar basis op Esbjerg Airport. Dit initiatief markeert ook de introductie van SAF op Esbjerg Airport, dat zal worden geleverd door DCC & Shell Aviation DK. De NHV-vluchten worden aangedreven door een blend van minimaal 40% SAF, geproduceerd uit bioafvalmateriaal zoals gebruikte bakolie.
Het integreren van SAF in offshore operaties is een belangrijke stap richting het verminderen van de milieueffecten, aangezien SAF de CO₂-uitstoot van brandstof voor luchtvervoer aanzienlijk kan verlagen. Naarmate windturbines verder offshore worden gebouwd, speelt de helikopter een steeds belangrijkere rol in de offshore windindustrie. Helikopters bieden efficiëntie door snelheid en betrouwbaarheid, wat zorgt voor veilig transport onder uitdagende zeeomstandigheden en verbeterd welzijn van bemanningen.
Lars-Henrik Thorngreen, CEO van NHV, benadrukt het belang van de samenwerking met Vestas: "We zijn trots om Vestas te ondersteunen met helikoptervluchten die SAF gebruiken. Naast het gebruik van een moderne vloot en bredere duurzaamheidsinspanningen, onderstreept dit initiatief onze inzet om ons internationale bedrijf op een steeds duurzamere manier te laten groeien, waarmee we de milieudoelstellingen van NHV Groep, onze klanten en onze partners ondersteunen."
Lisa Ekstrand, Vice President en Head of Sustainability bij Vestas, reageerde op de impact van de samenwerking: "Het integreren van duurzaamheid in elk aspect van onze operaties blijft een hoge ambitie voor Vestas. We breiden het gebruik van SAF in onze offshore windoperaties verder uit en zijn verheugd over de nauwe samenwerking met NHV en de sterke inzet van alle betrokken partijen in dit project."
Wat is het belang van SAF brandstof voor de luchtvaart?
SAF (sustainable aviation fuel) is van cruciaal belang voor de luchtvaartindustrie omdat het een schoner alternatief biedt voor traditionele JetFuel A1 brandstof en omdat het de CO₂-uitstoot aanzienlijk vermindert. SAF wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, zoals gebruikte bakolie, landbouwafval en stedelijk afval, wat het milieuvriendelijk maakt.
- CO₂-reductie: met SAF kan de levenscyclus CO₂-uitstoot tot wel 80% verminderen in vergelijking met conventionele helikopterbrandstof.
- Compatibiliteit: SAF is chemisch vergelijkbaar met traditionele brandstof en kan worden gebruikt in bestaande helikoptermotoren zonder aanpassingen.
- Milieuvoordelen: Door gebruik te maken van afvalmaterialen, helpt SAF om afval op stortplaatsen te verminderen en methaanuitstoot te beperken.
- Net-zero doelstellingen: SAF speelt een sleutelrol bij het helpen van de luchtvaartindustrie om haar doelen voor netto-nul emissies tegen 2050 te bereiken.
Ondanks de voordelen zijn er ook uitdagingen, zoals hoge productiekosten en beperkte beschikbaarheid, die brede adoptie belemmeren. Maar naarmate technologieën zich ontwikkelen en de productie opschaalt, wordt verwacht dat SAF toegankelijker en goedkoper wordt en meer zal worden gebruikt.
Foto 1 © Tom Buysse
Foto 2 credit Roelof-Jan Gort - Flyhigh Aeromedia