Bezig met laden...

Logboek

Grootschalige reddingsoefening op de Noordzee

Grootschalige reddingsoefening op de Noordzee

“Aandacht, hier de commandant van patrouilleschip POLLUX. We zijn met ons schip in aanvaring gekomen met een windmolen. Het schip heeft ernstige schade opgelopen maar kan nog op zelfstandige basis verder varen. Er bevinden zich verschillende gewonden aan boord en drenkelingen op zee. De nooddiensten zijn gealarmeerd. Probeer uw kalmte te bewaren.”

Gelukkig was dit geen realiteit maar slechts het scenario van een grootschalige reddingsoefening die op maandag, 16 mei 2022, plaats vond op de Noordzee.

Met deze oefening wilde het Maritime Rescue Coordination Center, gebaseerd in Oostende, haar procedures voor de coördinatie en organisatie van reddingsopdrachten bij grootschalige ongevallen op zee uittesten en verbeteren waar nodig. Bovendien was deze oefening de ideale gelegenheid om verschillende nationale en internationale Search and Rescue (SAR) partners te laten samen werken.

De Belgische Defensie was bij deze oefening betrokken met twee NH-90 NFH reddingshelikopters van de basis Koksijde, het patrouilleschip Pollux van de Marine en een tiental personeelsleden van basis Koksijde in de rol van slachtoffer aan boord en op zee.

Na de aanvaring liggen de duikers van het 40ste als drenkeling in zee. Een tiental minuten later zien we in de verte de eerste reddingshelikopter, een Belgische NH-90 NFH van basis Koksijde, de eerste drenkelingen uit het water halen. Enkele minuten later hangt er een tweede toestel boven het achterdek van het patrouilleschip Pollux om de redder-duiker en SAR-verpleegkundige op het schip te winchen. Terwijl de verpleegkundige de toestand van de slachtoffers aan boord bepaalt zorgt de redder-duiker dat de stretchers en medische apparatuur vanuit de reddingshelikopter aan boord worden neergelaten.

Na het inschatten van de ernst van de verwondingen, het aanduiden van de medische prioriteit en het toedienen van de eerste zorgen overleggen de verpleegkundige en redder-duiker welk slachtoffer aan welke helikopter of schip meegegeven zal worden. Beide reddingshelikopters vliegen af en aan tussen het achterdek van het patrouilleschip en de kust. De slachtoffers worden met de meeste zorg en professionalisme aan boord gewincht.

Gelukkig liep de oefening naar wens en waren er geen slachtoffers te betreuren!

Fotoreportage © Defensie - Jozef Vanden Broeck 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *