Bezig met laden...

Logboek

Schiebel drone inspecteert hoogspanningslijn (D)

Schiebel drone inspecteert hoogspanningslijn (D)

Een Schiebel Camcopter S-100 drone steeg op in het Duitse Haßfurt om hoogspanningsleidingen te controleren. Het was de eerste grote test dronevlucht BLOS (buiten het gezichtsveld) in Duitsland die was toegelaten door EASA.

Net zoals in België en Nederland worden de Duitse hoogspanningsleidingen met bemande helikopters gecontroleerd op defecten. Hierbij worden op regelmatige tijdstippen en op lage hoogte dicht tegen de leidingen gevlogen om de waarnemers toe te laten alle onderdelen van de leidingen goed te inspecteren en te fotograferen. Een niet ongevaarlijke klus en dure die door zeer ervaren helikopterpiloten wordt gevlogen met bi-turbine helikopters.

Siemens Energy wil de inspectie van hoogspanningslijnen vereenvoudigen, veiliger, goedkoper en efficiënter maken door de inzet van de onbemande Schiebel S-100 drone. In de test met de drone van het Oostenrijkse bedrijf Schiebel vloog deze over de hoogspanningsleidingen en maakte duizenden foto's. Er zijn tot 12.000 beelden per kilometer. De drone vliegt in principe volledig automatisch, de dronepiloot grijpt alleen in bij problemen.

De drone is uitgerust met zeven camera's en een multi-sensorsysteem. De beelden en gegevens worden na de vlucht geëvalueerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Hierdoor ontstaan 3D-modellen van de hoogspanningslijnen. Schade zoals gebroken isolatoren of opengebarsten leidingen worden op deze manier opgespoord en vroegtijdig gemeld. Deze analytische technologie is niet nieuw en wordt ook al gebruikt in bemande helikopters.

Drones hebben voordelen ten opzichte van helikopters, zegt Siemens Energy. Enerzijds kan een drone zes uur in de lucht blijven, twee keer zo lang als een helikopter en stoot een drone beduidend minder CO2 uit. Ook kost een dergelijke drone minder in aankoop en in exploitatie. Daarnaast is er ook geen veiligheidsrisico meer voor de piloot en de waarnemer in de helikopter.

Het wordt nu uitkijken hoelang het gaat duren voor EASA alle veiligheidsaspecten van een dergelijke drone-inzet kan analyseren en voor operationele inzet kan goedkeuren. We vermoeden dat dit nog een drietal jaar gaat duren en net op tijd voor de helikopterbedrijven om hun businessmodel aan te passen aan de nieuwe technologie.  

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto & video © Schiebel - test in september 2021 in Oostenrijk

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *