Bezig met laden...

Logboek

Russian Helicopters frontaal in de aanval tegen Oekraiense Motor Sich en Aviakon

Russian Helicopters frontaal in de aanval tegen Oekraiense Motor Sich en Aviakon

Het zit er bovenarms op tussen Russian Helicopters en twee Oekraïense bedrijven die overhauls uitvoeren van Mi-17V-5 helikopters.

Onder de hoofding "Oekraïense bedrijven riskeren de levens van Amerikaanse en Afghaanse soldaten" stuurde Russian Helicopters ons op 8 december een persbericht.

In dit bericht stelt Russian Helikopters dat het zich verplicht voelt om te waarschuwen voor de activiteiten van Oekraïense luchtvaartbedrijven die illegale overhauls uitvoeren van Russian Helicopter Mi-17V-5 helikopters en daardoor de levens van Amerikaanse en Afghaanse soldaten, die met deze helikopters vliegen, op het spel zetten.

Russian Helicopters is geïnformeerd dat twee Mi-17V-5 helicopters van de Afghaanse luchtmacht een illegale overhaul krijgen door «Motor Sich» (Zaporozhye) en «Aviakon» (Konotop), twee Oekraïense herstellingsbedrijven. Russian Helicopters wijst elke verantwoordelijkheid af voor de verdere veilige exploitatie van genoemde helikopters en heeft alle reden om diensten met betrekking tot het onderhoud van deze helikopters in de toekomst te weigeren.

De overhaul van deze helikopters zal worden uitgevoerd door twee bedrijven die geen kennis hebben van dit soort werkzaamheden bij deze helikopters en ook niet beschikken over actuele documentatie, kennis, onderdelen om deze overhaul correct uit te voeren. Deze overhauls worden uitgevoerd zonder de medewerking en controle van de 'Developer' (The National helicopter center Mil & Kamov) en de 'Manufacturer' («Kazan Helicopters» JSC).

Tot zover de mededeling van Russian Helicopter.

De helikopteroorlog tussen Motor Sich en Russian Helicopters is reeds gestart in juli 2014 en was een direct gevolg van de oorlog tussen het Oekraïense staatsleger en de rebellen die door Rusland gesteund werden, en die uitmondde in de annexatie van de Krim door Rusland.

Toen besloot Russian Helicopters om niet langer helikopterturbine's te bestellen bij Motor Sich. Dit bedrijf was in de Sovjet-tijd de ontwikkelaar en leverancier van de turbines voor de Russian Mi- en Ka-helikopters. Motor Sich is ook producent geweest van de gearbox van de Mi-17

Op zijn beurt begon Motor Sich met de ontwikkeling van een eigen helikopter, de Nadiya. Na de proefvlucht in 2018 is er weinig bekend over destatus van dit project. Op de website van Motor Sich is er wel nog steeds sprake van een helikopter project: de MSB-8, die vermoedelijk de nieuwe naam is van het project Nadiya.

Nadiya is dan weer de verwijzing naar de Oekraïense helikopterpilote Nadiya Savchenko die meevocht tegen de Russisch gezinde rebellen in Oost-Oekraïne en door de Russen werd opgepakt. Ze werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van twee Russische journalisten bij een checkpoint.

Na twee jaar cel in Rusland werd ze bij een gevangenruil vrijgelaten en als held ontvangen in Oekraïne. Maar in 2018 werd Nadiya in Oekraïne gearresteerd wegens een poging tot coup.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *