Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

Ook deze maand weer wat informatie over de helikopters uit de Benelux.

Spijtig genoeg moeten we deze maand een crash melden en zijn er ook geen nieuwe helikopter inschrijvingen in zowel het Nederlandse als het Belgische luchtvaartregister. 

 

Airbus H120 met registratie PH-OMM crasht in Italië

Op 27 februari 2022 om 15u45 is de Airbus H120 Colibri, met registratie PH-OMM, gecrashed op de oprit van de Autostrade dei Laghi (A9/E35) in Fino Mornasco. Het ongeval gebeurde op 100m ten oosten van de luchthaven van Como (IT). Het ongeval is gebeurd net na het opstijgen bij de initiële klim. De twee inzittenden overleefden het ongeval maar de helikopter is wel total-loss. Het toestel was sinds februari 2021 ingeschreven in het Nederlandse register maar vloog bijna uitsluitend in Italië en was eigendom van OMEM, SRL Italië.

 

Bell JetRanger met registratie OO-EGM uitgeschreven uit het Belgisch luchtvaartregister

Op 15 februari 2022 werd de JetRanger OO-EGM definitief uit het Belgisch luchtvaartregister uitgeschreven. Het toestel was reeds in juni 2021 aan een Duitse private eigenaar verkocht en naar Duitsland vertrokken.

Maar het toestel moest op 21 december 2021 terug naar België komen om enkele documenten in orde te brengen alvorens het in het Duitse register kon worden ingeschreven. Op 22 december 2021 vertrok het terug naar Friedrichsdorf in Duitsland. We hebben de Duitse registratie nog niet kunnen vinden. 

 

Nieuwe MUG-Heli van Brugse IMDH bijna operationeel vanop AZ St-Jan in Brugge

Op 25 december 2021 werd de Airbus AS355F2 Ecureuil met registratie OO-HSN (van HSB) uit dienst genomen als MUG-Heli van de Brugse IMDH. Het toestel uit 1989 was niet echt betrouwbaar meer en een vervanging drong zich op.

Het Franse SAF (Secours Aérien Français), dat sinds juli 2021 instaat voor de Waalse MUG-heli van de CMH (CMH (Centre Médical Héliporté), zal de komende jaren de Airbus H135 met registratie F-GMTU als ter beschikking stellen als MUG-Heli. De testvluchten zijn intussen begonnen vanop de helihaven van het ziekenhuis AZ St-Jan te Brugge en eens dat achter de rug zal het toestel operationeel zijn als medische urgentiehelikopter voor de regio West-Vlaanderen, Oost--Vlaanderen en deel van Zeeuws-Vlaanderen.

 

Eerste (Belgische) Mi-26 op weg naar PS Aero in Baarlo (NL)

In ons artikel van 31 december 2021 schreven we over de drie reuzegrote Russische Mi-26T helikopters die reeds sinds 2001 in België en sinds 2008 in de haven van Brugge stonden te verkommeren. In oktober 2021 werden de drie toestellen per boot naar de opslag van de firma Abes in de Antwerpse haven verscheept. Geruchten deden toen de ronde dat er interesse was van luchtvaartmusea om een dergelijk toestel in hun collectie op te nemen. 

Vorige maand werd een van deze mammoethelikopters per binnenschip vanuit de Antwerpse haven verscheept via de Maas naar het Nederlands-Limburgse Kessel. Bestemming is PS Aero in Baarle, het bedrijf van Piet Smedts. Om het traject vanuit de haven van Kessel naar Baarle te realiseren moet een hoogspanningsleiding spanningsvrij worden gemaakt en dat zou nog tot begin April 2022 duren. In elk geval leuk dat al een van deze drie helikopters een nieuwe bestemming en een nieuw leven heeft gevonden. 

 

Airbus H-145 met registratie OO-NSM van het Belgische NHV verkocht naar Frankrijk

De Airbus MBB BK117C2, een H-145 met registratie OO-NSM van het Oostendse NHV, werd op 24.02.22 uit het Belgische Luchtvaartregister uitgeschreven wegens verkocht in Frankrijk.

Deze helikopter werd vermoedelijk voorzien van de Franse kenletters F-HOUY en vloog met deze registratie op 03.03.22 vanaf de NHV-helihaven te Oostende, via Bra-sur-Lienne, naar Frankrijk in de omgeving van Annecy. Het werd tot op heden met deze Franse kenletters echter nog niet officieel geregistreerd in het Franse luchtvaartregister.

 

Twee Robinsons R44 Raven I nu eigendom van Heli Support, Laakdaal

De Robinson R44 Raven I met registratie OO-HCP werd op 08.02.22 ingeschreven op naam van Heli Support bvba, Laakdal met als basis EBST (Sint-Truiden). Het toestel is daar sinds 2020 gebaseerd en vliegt daar via Staf Daneels.

De Robinson R44 Raven I met registratie OO-HCY werd op 28.02.22 ingeschreven op naam van Heli Support bvba, Laakdal met als basis Colmar/Houssen in Frankrijk. Het toestel was voordien in dienst bij Heli&Co, Liège.

 

Robinson R44 Raven I met registratie OO-JJS nu eigendom van Diatrans nv, Brakel

De Robinson R-44 Raven I met registratie OO-JJS werd op 22.02.22 eigendom van Diatrans nv, Brakel. Het toestel was voordien reeds eigendom van Air Technology Belgium (A.T.B.) nv te Wevelgem. Het ondergaat sinds begin 2021 zijn 12-jaar onderhoudsbeurt bij ATB.   

 

Reservaties in het Belgisch Luchtvaartregister

  • de registratie OO-NST werd op 22.02.22 door Noordzee Helikopters Vlaanderen (N.H.V.) nv, Oostende gereserveerd. Deze registratie was reeds eerder door NHV in gebruik voor de Airbus Helicopters MBB BK117D2 (model Airbus Helicopters H-145), met constructienummer 20221 die door NHV. nv momenteel wordt verhuurd aan de Duitse Bundeswehr als D-HNHX. Dit toestel is eigendom van Vertical Aviation Nr2.

  • de registratie OO-SKY werd op 7.11.2020 door Air Technology Belgium (A.T.B.) nv, Wevelgem gereserveerd. We kregen informatie dat het hier zou kunnen gaan om een reeds bestelde Guimbal Cabri G2. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *