Bezig met laden...

Logboek

Brits ministerie van Defensie bestelt zes extra H145-helikopters

Brits ministerie van Defensie bestelt zes extra H145-helikopters

Het Britse ministerie van Defensie heeft nog eens zes Airbus H145-helikopters besteld als de volgende stap in de vernieuwing van de rotatievloot en het terugdringen van het aantal verschillende typen in haar vloot. Het VK noemt de Airbus H145 de Jupiter HC2. De totale aankoop heeft een waarde van £122 miljoen. 

Van de zes nieuwe helikopters zullen er drie op Cyprus worden ingezet voor noodhulptaken en drie op Brunei ter ondersteuning van de Britse militaire training in oorlogsvoering in de jungle. Het zal daar de Airbus Puma helikopters vervangen, die eerder de Bell 212's (in Brunei) en de Bell 412's (in Cyprus) vervangen hadden. 

De nieuwe helikopters worden volgend jaar geleverd en zullen vanaf 2026 worden ingezet op Cyprus en op Brunei. Het VK heeft reeds 29 Airbus H135's en zeven H145's in dienst bij de Defense Helicopter Flying School, die alle Britse militaire piloten opleidt op RAF Shawbury. De uitgebreide H145-vloot levert besparingen op de ondersteuningskosten en verkort de trainingstijd voor de conversie van piloten aanzienlijk.

De nieuwste versie van de Airbus H145 voegt een innovatieve vijfbladige rotor toe aan de multi-missie H145, waardoor de nuttige belasting van de helikopter met 150 kg toeneemt. De eenvoud van het nieuwe lagerloze hoofdrotorontwerp vereenvoudigt onderhoudswerkzaamheden, verbetert het onderhoudsgemak en de betrouwbaarheid en verbetert het vliegcomfort voor zowel passagiers als bemanning.

Wereldwijd zijn er ruim 1.675 H145-helikopters in dienst, met in totaal ruim 7,6 miljoen vlieguren. De H145 wordt aangedreven door twee Safran Arriel 2E-motoren en is uitgerust met een volledig digitale motorbediening (FADEC) en de Helionix digitale avionics.

De H145 heeft een krachtige 4-assige stuurautomaat, die de veiligheid verhoogt en de werklast van de piloot vermindert. Zijn bijzonder lage akoestische voetafdruk maakt de H145 de stilste helikopter in zijn klasse, terwijl zijn CO2-uitstoot de laagste is onder zijn concurrenten.

De Helionix-avionics levert aanzienlijke besparingen op bij de opleiding van piloten dankzij de gemeenschappelijkheid tussen verschillende Airbus-typen, waaronder de H135, H145 en H175M.

Foto 1 - H145 - © Airbus Helicopters
Foto 2 - H135 - © Ian Forshaw / MOD - OGL v1.0

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *