Bezig met laden...

Logboek

Bell heeft vertrouwen in haar nieuwe V280 Valor voor het FLRAA programma

Bell heeft vertrouwen in haar nieuwe V280 Valor voor het FLRAA programma

Drie jaar geleden maakte de Bell V-280 Valor haar maidenvlucht. Nu meer dan 150 testvluchten en 200 vlieguren later is Bell en het Valor team overtuigd van de superieure vliegcapaciteiten en uit de gecollecteerde data blijkt nu duidelijk dat de V-280 Valor de gevraagde mogelijkheden voor het FLRAA programma ruimschoots overtreft.

In een recente update stelt Bell dat haar testprogramma welke in nauwe samenwerking met het Amerikaans leger verloopt de juiste antwoorden biedt op de eisen en vragen welke het Amerikaans leger stelt voor het FLRAA programma.  Het FLRAA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige langeafstand-aanvalshelikopter van het Amerikaans leger. Deze winnaar van dit programma zal de opvolger leveren van de Sikorsky UH-60 Black Hawk utility helikopter, de meest gebruikte helikopter van het Amerikaans leger.

De Bell V-280 Valor staat in het FLRAA programma lijnrecht tegen de Sikorsky-Boeing SB>1 Defiant. De SB>1 Defiant van de tandem Sikorsky/Boeing is qua ontwikkeling minstens een jaar achter op de Bell V-280 Valor, maar Sikorsky/Boeing claimen dat dit is omdat ze (meer) nieuwe technologieën gebruiken die maar tijd nodig hebben voor integratie en testen.

In 2020 heeft Bell in zijn testprogramma naast de testpiloten van het leger ook andere piloten, technici en toekomstige gevechtseenheden uitgenodigd en nauw betrokken bij de ontwikkeling. Ook manoeuvres zoals 'fast-rope', 'sling loads', autonome vluchten en data-communicatie-verbindingen en integratie met PDAS en TCDL werden succesvol uitgetest. 

Bell en zijn Valor team zullen de V-280 Valor verder verfijnen maar zijn er nu reeds van overtuigd dat de vereisten van het Amerikaans leger ruimschoots worden overschreden. Met de V-280 Valor kan Bell weliswaar 450.000 vlieguren ervaring met de V-22 Osprey voorleggen maar het Amerikaans leger kent ook de vele moeilijkheden die de Osprey had bij zijn introductie.

Bell gebruikt deze positieve en negatieve ervaringen nu om te stellen dat de nieuwe V-280 Valor een ervaren en bijna risicoloos ontwerp is welke zijn kinderziekten reeds lang achter de rug heeft. In een recent rapport van GAO (Government Accountability Office, een soort staats-auditor) was de V-22 Osprey de duurste Amerikaanse legerhelikopter op gebied van gebruik en onderhoud. Bekijk hier de verschillen tussen de V-22 Osprey en de V-280 Valor.

Dit zeer belangrijk programma zal ons ook in 2021 veel bezig houden en bepalend zijn voor een van de financieel belangrijkste orders in de militaire helikopterindustrie van het decennium. Bell noch het consortium Sikorsky-Boeing willen dit reuzeorder verliezen...wij worden aandachtige toeschouwer in deze technologisch hoogstaande strijd.  

Specificaties van de V-280 Valor:

  • maximum snelheid: 300 kts
  • kruissnelheid: 280 kts
  • gevechtsradius: 500 -> 800NM
  • rotor diameter: 10,7 meter
  • leeggewicht: 15 ton
  • MTOW: 26 ton (maximum opstijggewicht) - 5,5 ton max. lading (incl brandstof)
  • capaciteit: 2 piloten en 12 troepen 
  • prijsniveau: €30 miljoen

Lees hier een artikel uit 2015 van toenmalig Nederlands luchtmachtgeneraal, wijlen Alexander Schnitger, over de ontwikkelingen van de toekomstige helikopters; hij was helemaal niet onder de indruk van de Bell V-280 Valor noch van de Sikorsky-Boeing SB>1.

Foto copyrights: Textron - Bell helicopters 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *