Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters blijft op de zwarte lijst van de Poolse regering

Airbus Helicopters blijft op de zwarte lijst van de Poolse regering

Een ding is duidelijk: het komt niet meer goed tussen de rechtse Poolse regering van Recht en Rechtvaardigheid en de Frans-Duitse helikopterbouwer Airbus Helicopters. 

Een nieuw voorbeeld van de politiek in Warschau is de beslissing van de Poolse politie om twee nieuwe Black Hawks te bestellen bij Sikorsky Polen en tegelijkertijd een tender waarbij Airbus Helicopter de enige aanbieding (met de Ecureuil) had gedaan, te annuleren. 

Na de eenzijdige beslissing van de regering van Recht en Rechtvaardigheid een bestelling van de vorige regering aan Airbus voor een aantal Caracal militaire helikopter had geannuleerd is dit weer een provocatie in de richting van Airbus Helicopters. Ook toen was duidelijk dat Sikorsky in het winnende kamp zat.

In haar schrijven van 13 april aan de Poolse minister van Binnenlandse Zaken, die door het Franse La Tribune werd ingekeken, beschuldigd Airbus Helicopters dat Polen de Black Hawk (S70i) van Sikorsky (groep Lockheed Martin) wil aankopen zonder de Europese procedure van een tender. Nadien heeft de Poolse Politie bevestigd dat zowel Airbus als Leonardo uitgesloten zijn van deze politie aankoop.

Sikorsky heeft een fabriek in het Poolse Mielec, midden in een bolwerk van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid. De partij kan de werkgelegenheid in zijn regio zeer goed gebruiken.

Ook een andere, alternatieve aanbieding van Airbus Helicopters aan de Poolse Politie blijf gewoonweg onbeantwoord. Airbus is ook zijn geloof kwijt in de Poolse justitie en heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht van de onderhandse aankoop - volgens Airbus ongeoorloofd - van de helikopters bij Sikorsky. 

Ondertussen loopt ook het beroep dat Airbus heeft ingesteld tegen de annulatie van de bestelling voor 50 Caracal helikopters verder. In eerste instantie heeft Airbus het onderspit moeten delven en zoekt naar een verdere beroepsprocedure om alsnog een forse schadevergoeding te krijgen van de Poolse regering.

Een ding is zeker, Airbus Helicopters laat zich niet afschrikken door de huidige Poolse politiek (en voelt zich gesterkt door de steun van de Franse regering) maar anderzijds zal Polen onder de huidige regering bij Airbus geen bestellingen plaatsen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...   

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *