Bezig met laden...

Logboek

Allereerste Leonardo HEMS-helikopter voor Bulgaarse EMS

Allereerste Leonardo HEMS-helikopter voor Bulgaarse EMS

Bulgarije ontving op 2 februari 2024 zijn allereerste EMS-helikopter ooit. Tot nu was Bulgarije het enige land in de EU welke helemaal geen medische urgentiehelikopters in dienst had. Dit is met de levering van de eerste van acht Leonardo AW109 helikopters nu voorbij. De volgende twee helikopters worden geleverd in 2024 en de overige in 2025-2026. De eerste helikopter kreeg de registratie LZ-HMA.

Dit project BG16RFOP001-4.002-0001 is gefinancierd door het 'Operational Program Regions in Growth' met een cofinanciering van de Europese Unie via het Europese 'Regional Development Fund'. Eind december 2024 zei minister van Transport Georgi Gvozdeikov dat de begroting van het land voor 2024 financiering heeft verstrekt voor een aanbetaling voor de bestelling van twee extra medische helikopters, waardoor het totale aantal op acht komt.

De eerste zes Bulgaarse piloten, die hun opleiding in Italië hebben afgerond, hebben hun rating op AW109 in december 2023 ontvangen. De piloten zullen voorlopig opereren vanop de vliegbasis van de grenspolitie op de luchthaven van Sofia, waar de eerste helikopter tijdelijk zal staan.

De presentatie van de eerste EMS-helikopter, die plaatsvond op de vliegbasis "Grenspolitie" werd bijgewoond door de eerste-minister Nikolay Denkov van de Republiek Bulgarije (zie foto - midden), de minister van Transport en Communicatie Georgi Gvozdeikov, de ambassadeur van de Italiaanse Republiek Z.E. Giuseppina Dzara, vertegenwoordigers van Leonardo SpA en de Europese Commissie in Bulgarije, evenals andere officiële gasten.

Voor Bulgarije was dit duidelijk een belangrijke mijlpaal in zijn integratie in de Europese Gemeenschap. Eerste minister Denkov wees erop in zijn toespraak dat het een feest is voor de Bulgaarse gezondheidszorg, voor de Bulgaarse integratie in de Europese normen en voor de Europese levenskwaliteit.

Ziekenhuishelihavens

In november 2023 ontving de eerste gelicentieerde ziekenhuishelihaven, gebouwd op het grondgebied van het Uni-ziekenhuis in Panagyurishte (Zuid-Centraal Bulgarije), zijn certificaat van operationele geschiktheid. Momenteel zijn er in Bulgarije zes ziekenhuishelihavens gebouwd, die zich in verschillende fasen van de registratieprocedure bevinden.

De helihavens bevinden zich in het Lozenets-ziekenhuis, het prof. Alexander Chirkov-ziekenhuis en het St Anna-ziekenhuis in Sofia, het Kaneff-ziekenhuis in Ruse, het St George-ziekenhuis in Plovdiv en het zuidelijke uiteinde van de Zheleznitsa-tunnel op de Struma-snelweg. Er worden er nog vier ontworpen, die zullen worden geplaatst in ziekenhuizen in Sliven, Pleven, Veliko Tarnovo en Stara Zagora.

Er wordt verwacht dat er in totaal zes operationele HEMS-bases op het grondgebied van Bulgarije zullen worden gebouwd. Hun locatie zal het voor twee helikopters mogelijk maken om elk punt van het land tegelijkertijd te bereiken, waarmee wordt voldaan aan de "golden hour"-vereiste.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *