Bezig met laden...

Logboek

Leonardo leverde 3e militaire AW169M aan Oostenrijk

Leonardo leverde 3e militaire AW169M aan Oostenrijk

Het Leonardo AW169M LUH-programma van het Oostenrijkse Ministerie van Defensie luidt een nieuw tijdperk in op het gebied van nationale defensie en rampenbestrijding. De Leonardo AW169M helikopters zullen o.a. de oude Alouette III-vloot, die in dienst is sinds de jaren 1960, vervangen. In het totaal heeft Oostenrijk 36 AW169M helikopters aangekocht bij Leonardo Helicopters in het kader van het G2G-initiatief (Government To Government) tussen Italië en Oostenrijk. 

Leonardo leverde vorige week de derde AW169-helikopter aan Oostenrijk en tegen het einde van het jaar worden nog eens drie helikopters verwacht. De eerste van de 36 door Leonardo geproduceerde Italiaanse helikopters werd, in overeenstemming met de contractuele verplichtingen, op 21 december 2022 afgeleverd, terwijl de tweede helikopter op 3 maart 2023 in Oostenrijk aankwam.

Tegen 2028 zullen in totaal vierentwintig AW169MA (bewapende tactische helikopters) en twaalf AW169B (trainingshelikopters) aan Oostenrijk worden geleverd, samen met een uitgebreid trainings- en ondersteuningspakket. Na de finale leveringen zullen 24 machines worden gestationeerd in Langenlebarn (operationeel en training) en twaalf (operationeel) in Aigen im Ennstal. De nieuwe Italiaanse helikopters zijn bedoeld ter vervanging van de in 2023 buiten dienst gestelde lichte verbindings- en transporthelikopter Alouette III en de lichtbewapende verbindingshelikopter OH-58 "Kiowa". 

De geplande levensduur van de Leonardo AW169M is minimaal 30 jaar. Het totale budget voor de 36 AW169M helikopters is € 304 miljoen (aangepast na de aankoop van de extra 18 AW168M helikopters). Alle 36 helikopters moeten tegen 2028 geleverd zijn.

De Oostenrijkse bemanningen profiteren intussen al van de initiële training die wordt gegeven aan Leonardo's Training Academy in Sesto Calende (Italië), en zullen ook profiteren van de trainingsmogelijkheden van het Italiaanse leger die reeds operator is van de AW169M LUH.

Foto © Austrian MoD

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *