Bezig met laden...

Logboek

USAF halveert aantal nieuwe MH-139A Grey Wolf's

USAF halveert aantal nieuwe MH-139A Grey Wolf's

In haar budgetdocumenten voor 2025 heeft de Amerikaanse luchtmacht haar planning voor de aankoop van het aantal Boeing / Leonardo MH-138A Grey Wolf van 74 naar 36 teruggebracht. Voor 2025 worden volgens de nieuwe planning slechts 8 MH-138A aangekocht en voor de periode 2026 tot 2029, ieder jaar slechts 2 MH-138A's.

Samen met de 20 stuks uit het budget 2024 brengt dat de totale vloot van de MH-138A op 36 stuks, minder dan de helft dan het originele plan. De consequentie hiervan voor het fabrikanten duo Boeing / Leonardo is dat het originele order van $ 2,6 miljard wordt teruggebracht naar $ 1,4 miljard. 

In een commentaar op deze wijziging aan 'Breaking Defense' bevestigde de US Defensie dat de beslissing past in de complete opzet en de prioriteiten van het budget 2025 tot 2029. Het is opmerkelijk dat kort na de schrapping van het FARA helikopter-programma en de herziening van de US helikopter strategie nu dit programma wordt gehalveerd. 

MH-139A-helikopters moeten de Bell UH-1N Huey vervangen die zijn belast met het beschermen van intercontinentale ballistische raketten en rakettensilo's in de VS. De MH-139A Grey Wolf kreeg zijn naam omdat de helikopter zal opereren in 'roedels' om de basissen en silo's met intercontinentale ballistische raketten te beschermen. De toestellen komen in gebruik bij de Air Force Global Strike Command (AFGSC), Air Force Reserve Command (AFRC) en Air Education and Training Command (AETC)

Origineel waren ze ook voorzien voor het vervoeren van VIP- en beveiligingspersoneel maar deze opdracht komt door het halveren van het aantal helikopters nu te vervallen. 

De MH-139A is een burgerlijke Leonardo AW139 die door Boeing wordt omgebouwd in een militaire helikopter. Met deze 'off the shelf' helikopter wil de US Defensie een 'goedkopere' en snellere oplossing hebben voor de vervanging van de oude Bell UH-1N Huey's. De Boeing MH-139 vliegt 50% sneller, heeft een 30% bredere cabine en kan 2.250kg meer lading meenemen dan de UH-1N Huey.

Op 9 maart 2024 werd de eerste MH-139A Grey Wolf helikopter geleverd op Malstrom Air Force Base (MT).  Verdere leveringen worden voorzien voor het vierde kwartaal 2024. 

Liefhebbers van het budgetsysteem van de Amerikaanse Defensie kunnen hier hun hartje ophalen

Foto credit: Boeing Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *