Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Voorzorgslandingen - T129 pilote bij de politie - Airbus H125 - Reddingshelikopter

Kort nieuws:  Voorzorgslandingen  - T129 pilote bij de politie - Airbus H125 - Reddingshelikopter

Voorzorgslanding Cougar S-441 en Apache

Het was afgelopen week een zeer spannende week voor het Nederlandse DHC (Defensie Helikopter Commando). Naast een van de hoogtepunten van de laatste jaren, de aankomst van de eerste Chinook CH-47F MYII CAAS, waarover we reeds uitvoerig berichtten, waren er ook twee moeilijke momenten die tot een goed einde moesten worden gebracht.

Op maandag kreeg de Airbus Cougar met registratie S-441 bij het opstijgen bij Hoek van Holland te kampen met motorproblemen. De piloot maakte nam geen risico en maakte onmiddellijk een voorzorgslanding. De landing verliep vlekkeloos en er iedereen kwam er veilig vanaf.   

En op donderdagochtend moet een Apache AH-64D een voorzorgslanding maken in Strijen

Apache vogelaanvaring op donderdagochtend - voorzorglanding in het Zuid-Hollandse Strijen (Hoekse Waard). Hier was een vogelaanvaring de oorzaak dat de piloot het zekere voor het onzekere nam en de Apache en de inzittenden veilig aan de grond zette. 

 

Eerste Turkse vrouwelijke helikopterpilote  

De Turkse president Erdogan is de laatste maanden in het nieuws gekomen met vrouw-onvriendelijke uitspraken waarbij hij de vrouw liefst thuis in het huishouden ziet. En over zijn respect voor vrouwen kun je eens vragen aan EU Commissievoorzitter, Ursula Von der Leyen, ze kreeg zelfs geen stoel van Erdogan bij haar staatsbezoek.

Maar blijkbaar zijn er ook in Turkije uitzonderingen op de regel, of vrouwen die het eigenzinnig glazen plafond van Erdogan doorbreken. Zo haalde de eerste helikopterpilote van de Turkse politie de pers en werden twee foto's van haar gepubliceerd.

Overigens is de Turkse politie niet van de minste, ze is zelfs uitgerust met een aanvalshelikopters,  van het type TAI T129. Ook dit deed de oppositie steigeren. Heeft de politie aanvalshelikopters nodig om de wet te handhaven?

 

EASA certificeert de Airbus H125 met power upgrade

EASA heeft de power upgrade voor de Airbus H125 goedgekeurd. De helikopter zal nu het volledige vermogen van de Safran Helicopter Turbine Arriel 2D kunnen benutten. Het laadvermogen van de H125 verhoogt hiermede met 140 kg. Airbus zal deze upgrade standaard toepassen op alle nieuwe H125 helikopters gebouwd vanaf september 2021 en biedt een upgrade pakket aan voor bestaande H125.

De totale H125 (vroeger benaming AS350 - Ecureuil) vloot bestaat uit meer dan 4.000 helikopters die samen meer dan 28,5 miljoen vlieguren hebben gemaakt.

 

 

Daarom zijn helikopters zo belangrijk

De Nederlandse cargo, de Eemslift Hendrika, geraakte op 6 april 2021 op drift voor de Noorse kust door een combinatie van het uitvallen van de hoofdmotor en een zware storm.

De Noorse Kustwacht helikopter moest uitrukken om de 12 bemanningsleden, die zich nog op het zwalpende schip bevonden, te gaan oppikken. Onder moeilijke weersomstandigheden en vooral de zware wind, wist de helikopterbemanning iedereen van boord te halen en veilig aan wal te brengen. Een van de opvarenden moest wel uit kolkende water worden gered. 

Eén conclusie: Daarom zijn helikopters zo belangrijk - om mensen te redden! 

Zie deze missie in onderstaande video

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *