Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters gaat Spaanse fabriek in Albacete afbouwen

Airbus Helicopters gaat Spaanse fabriek in Albacete afbouwen

Het Spaanse blad La Information brengt het nieuws dat Airbus Helicopters haar fabriek in het Spaanse Albacate, 250 km ten zuid-oosten van Madrid, gaat afbouwen. 

Het blad steunt zich hiervoor op een uitspraak van Eberhard Scholl, vice-president van het NAHEMA NH90-programma bij Airbus Helicopters, die de sluiting van de FAL (Final Assembly Line) van de NH-90 argumenteerde door het uitblijven van voldoende bestellingen door de Spaanse overheid.

Nochtans heeft Spanje vorig jaar een contract goedgekeurd voor de productie van 23 eenheden van de NH-90 voor een bedrag van €1,4 miljard. Maar Airbus Helicopters zou dit onvoldoende vinden om de fabriek in haar huidige vorm te behouden. 

Volgens de krant zou de fabriek van Albacete genoegen moeten nemen met een nieuwe rol in de MCA-strategie (Major Component Assembly) van de groep. De omvorming van de fabriek naar deze nieuwe activiteit zou ongetwijfeld een significant aantal van de 450 actuele banen kosten maar daarover is nog geen uitsluitsel. Ook de tijdslijn van deze beslissing is niet bekend.

Ironisch genoeg kondigde Airbus Helicopters bijna terzelfdertijd de opening aan van een nieuwe fabriek in Gyula, Hongarije. Dit in uitvoering van een industriële samenwerkingsovereenkomst met de Hongaarse regering. De nieuwe fabriek zal worden bestuurd door een nieuwe joint venture tussen de Budapest Executive en Airbus. De meerderheid in de JV is in handen van de luchtvaartgroep.

Airbus Helicopters wou ook een fabriek bouwen in het Roemeense Brasov na een voorlopige overeenkomst met de regering om daar een Roemeens order van 40 tot 50 helikopters van het type H215M te bouwen. Het order is nog niet bevestigd door de nieuwe regering. Airbus Helikopters van zijn kant was ook vrij direct en stopte begin oktober het project voor de bouw van de fabriek. Daarop schoot de Roemeense regering wakker en blijkbaar is er nu wel overeenstemming over de bestelling van een aantal H215M helikopters. 

Foto copyrights: Airbus Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *