Bezig met laden...

Logboek

Bell herstart productie van de UH-1Y Super Huey

Bell herstart productie van de UH-1Y  Super Huey

Bell Helicopters kreeg een bestelling voor de Tsjechische Defensie van acht Super Huey UH-1Y helikopters en vier aanvalshelikopters van het type AH-1Z Viper. 

De productie van de Super Huey UH-1Y Venom werd in april 2018 beëindigd met de bouw van de laatste helikopters voor de US Marines. In het totaal werden er 160 helikopters van dit type gebouwd. Met deze bestelling voor Tsjechië start Bell zijn productielijn voor de Super Huey UH-1Y weer op. 

De combinatie van UH-1Y en AZ-1Z Viper helikopters die Tsjechië aankoopt heeft als voordeel dat de beide types voor 85% uit dezelfde onderdelen zijn opgebouwd.

Deze gemeenschappelijkheid tussen beide types maakt dat het opstarten van de productielijn van de UH-1Y niet zo moeilijk is. De bouw, het onderhoud en de upgrades van beide types zijn daardoor bijna identiek en dragen bij tot een goedkopere aanschafkost en een goedkopere TCO (total cost of ownership). Zowel de turbines, het geïntegreerde missiesysteem als het volledige rotorsysteem zijn compleet uitwisselbaar. 

Het is nog niet duidelijk of Bell nog andere klanten heeft voor de Super Huey UH-1Y. Deze helikopter is de laatste telg van de befaamde Huey-familie die met zijn specifieke vorm en geluid bekend is geworden in zowat alle oorlogsfilms over Vietnam.   

Tsjechië zal de eerste gebruiker zijn van deze helikopter buiten de USA.  

Foto van de Tsjechische Super Huey in productie - copyrights: Bell Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *