Bezig met laden...

Logboek

US: start van 5G mobiel netwerk bedreigt veiligheid van helikopters

US: start van 5G mobiel netwerk bedreigt veiligheid van helikopters

In de VS is een discussie aan de gang tussen de telecombedrijven Verizon en AT&T enerzijds en de FAA, de Federal Aviation Authority met de luchtvaartoperatoren anderzijds over de indienststelling van een sterk 5G mobiel netwerk. 

Het probleem gaat over de beïnvloeding van radar-hoogtemeters door het nieuwe 5G netwerk dat beide telecombedrijven vandaag in dienst stellen. De uitrol van 5G in de buurt van 74 luchthavens en helihavens werd intussen wel uitgesteld maar op 17 januari 2022 heeft de luchtvaartautoriteit FAA reeds niet minder dan 1.450 NOTAM's gepubliceerd die vooral betrekking hebben op landingsplaatsen in de buurt van AT&R en Verizon 5G communicatietorens.

Hierbij zijn vooral helikopterlandingsplaatsen getroffen in en rond drukke stadskernen en vooral de helihavens bij ziekenhuizen in de steden. Vooral EMS helikopters die in moeilijke weersomstandigheden en in het donker moeten landen, moeten kunnen beroep doen op hun radar-hoogtemeters en daarvoor heeft de FAA bij NOTAM dergelijke vluchten verboden.

Naar schatting zijn er in de VS ongeveer 4.000 helihavens bij ziekenhuizen waar deze problematiek speelt. Helikopteroperatoren moeten nu snel AMOC's (Alternative Means Of Compliance) vinden om aan de FAA te bewijzen dat ze op een (andere), veilige manier de hoogte kunnen meten. Er zijn reeds hoogtemeters beschikbaar die niet door het 5G-netwerk worden beïnvloedt.

Zowel de FAA als de beide telecomaanbieders schuiven elkaar de redenen voor deze problemen toe. Hoe het nu verder moet is vandaag nog niet duidelijk maar duidelijk is wel dat beide telecomaanbieders die $ miljarden hebben betaald voor hun 5G frequenties hun uitrol niet zullen stoppen.

De problematiek in de VS is gelukkig niet van toepassing in Europa. Ook in Europa worden mobiele 5G-netwerken uitgerold maar hier met een vermogen dat 2,5 maal lager is dan in de VS en een antennes die naar beneden hellen. Daardoor kan hier zonder probleem verder gevlogen worden ook in de nabijheid van de 5G-zendmasten. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *