Bezig met laden...

Logboek

Tientallen Russische UN helikopters staan aan de grond

Tientallen Russische UN helikopters staan aan de grond

Tientallen Russische helikopters die worden gehuurd of geleased door de UN (United Nations) in het kader van vredesmissies of humanitaire hulpmissies staan momenteel aan de grond. 

Aanleiding hiervoor is het feit dat Rusland in antwoord op de Westerse sancties, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, geleasede of gehuurde vliegtuigen uit Westerse landen heeft geconfisqueerd en in het Russische luchtvaartregister heeft ingeschreven als Russische toestellen.

De ICAO, de internationale luchtvaartorganisatie, gaf Rusland een verwittiging om deze overtreding van de internationale luchtvaartwetgeving (Verdrag van Chicago), ten laatste tegen 14 september 2022 terug te draaien. Rusland gaf geen gehoor aan deze verwittiging waardoor helikopters die in het Russische luchtvaartregister zijn ingeschreven niet meer als luchtwaardig mogen beschouwd worden en niet meer mogen gebruikt worden in de landen die de ICAO-wetgeving wel respecteren.

Niet alleen staan in Europa een aantal Russische helikopters aan de grond vooral de UN heeft enkele tientallen helikopters die het inzet in zeven UN-vredesmissie en drie politieke missies aan de grond staan. Russische helikopters waren erg in trek voor dergelijke missies in probleemgebieden door een combinatie van hun relatief goedkopere kostprijs, goede betrouwbaarheid en technische eenvoud. 

Hoewel deze informatie vrij gevoelig ligt in kringen van de UN is het zo dat men daar begonnen is met de voorbereiding van de vervanging van de leasecontracten van helikopters van Russische makelij door nieuwe contracten voor helikopters afkomstig uit landen die de ICAO-wetgeving wel respecteren. Bronnen geven aan dat de UN de leasecontracten van de Russische helikopters intussen en tot de afloop ervan verder moet betalen omdat deze contracten dergelijke beperkingen niet voorzien.

Foto © Russian Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *