Bezig met laden...

Logboek

Leonardo en UK MoD tonen demonstrator Proteus

Leonardo en UK MoD tonen demonstrator Proteus

Op zijn stand op de DSEI-2023 defensiebeurs in Londen vorige week, toonde Leonardo een 10% schaalmodel van het ontwerp van Proteus, een modulair concept gebaseerd op een systeem van verwisselbare containerladingen die zo groot zijn dat er twee NAVO-standaardpallets in passen. 

Het Britse Ministerie van Defensie heeft in juli 2022 een vierjarig contract ter waarde van 71 miljoen euro aan Leonardo gegund voor de levering van de Rotary Wing Uncrewed Air System (RWUAS) technologiedemonstratie Programma (TDP), "RWUAS CCD Phase 3 TDP".

De Proteus is een onderdeel van het Rotary Wing Uncrewed Air System (RWUAS) Technology Demonstrator Program (TDP). Het geavanceerde, multifunctionele ontwerp is representatief voor de 2-3 ton technologie-demonstrator en toont een concept met één hoofdrotor. Leonardo's samenwerking met de DE&S Future Capabilities Group en de Royal Navy geeft vorm aan de toekomst van onbemande technologieën door een digitale en collaboratieve aanpak.

Leonardo en UK MOD hanteren een volledig geïntegreerde team-aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van 'agile' principes om een resultaatgericht project snel aan te sturen. De missiesystemen en missiemodules van de technologie-demonstrator zullen zorgen voor snelle rolveranderingen voor frontliniecommando's, inclusief zee- en landstrijdkrachten, met missieflexibiliteit tijdens begonnen operaties.

In nauwe samenwerking met DE&S blijft Leonardo de potentiële systemen onderzoeken die zullen bijdragen aan de definitieve architectuur van de technologie-demonstrator die deel zal uitmaken van de Britse MOD Rotary Wing Strategie, zoals contractueel vastgelegd in het vierjarige programma. Leonardo adopteert nieuwe technologieën, waaronder de ontwikkeling van een volledige digitale tweeling en additieve productietechnieken om de afwegingen tussen capaciteit, prestaties, kosten, duurzaamheid en onderhoudsgemak te consolideren.

James Gavin, hoofd van de Future Capability Group bij Defense Equipment and Support, zei: “De sleutel tot het succes van dit project is de nauwe samenwerking tussen de Royal Navy, de Future Capability Group van DE&S en het team van Leonardo. Onze strategie bij DE&S is duidelijk dat wendbaarheid, innovatie en teamwerk met de industrie essentiële drijfveren zijn om ervoor te zorgen dat onze strijdkrachten de operationele voorsprong hebben – elementen die Proteus belichaamt."

Het gekozen ontwerp is optimaal voor maritiem optreden. De éénmotorige RWUAS 'helikopter', in de klasse van 2-3 ton, zal kunnen worden aangepast om een breed scala aan taken te vervullen, waaronder maritieme surveillance, maritieme organische luchtmissies en logistieke levering.

De Proteus TDP zal de visie van de Royal Navy op het gebied van de toekomstige maritieme luchtvaartmacht (FMAF) voor onderzeebootbestrijding en AEW-ondersteuning vormgeven. De technologie-demonstrator zal naar verwachting in 2025 vliegen.

Foto © Leonardo

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *