Bezig met laden...

Logboek

Safran Engines klaar voor Britse NMH-helikopters

Safran Engines klaar voor Britse NMH-helikopters

Het Britse NMH-project waarbij de Britse Defensie 44 medium helikopters zal aankopen komt stilaan in een beslissend stadium. Op 31 oktober vorig jaar kondigde het NMH-projectteam aan dat ze in haar preselectie 4 kandidaten had weerhouden: 

  • Airbus Helicopters met de H175M die deels in de Broughton zal worden geassembleerd
  • Leonardo Helicopters met de AW149M die in Yeovil zal worden gebouwd
  • Sikorsky met de (Poolse) S-70M Black Hawk met (voorlopig nog onbekende) lokale inbreng
  • Boeing met de MH-139 Grey Wolf (een Leonardo / Boeing toestel) waarvan niet bekend is hoe de Britse inbreng zal worden gerealiseerd alhoewel dit middels Leonardo in Yeovil zou kunnen.  

In de afgelopen maanden hebben vooral de twee top-kandidaten, Airbus Helicopters en Leonardo Helicopters, zich sterk ingespannen om politiek en publieke opinie voor hun karretje te spannen en het belang van hun aanbieding voor de Britse economie te benadrukken. Beide protagonisten kijken uit naar het interessante order ter waarde van meer dan £ 1 miljard.

Ook de Britse vestiging van Safran heeft zich nu in de strijd geworpen. De Safran Aneto-1K turbine is de turbinemotor voor de Leonardo AW149M helikopter en Safran maakt zich sterk dat ze de eerste turbine voor de NMH-helikopters kan leveren binnen de 12 maand na de bestelling. De Aneto-1K, gecertificeerd in 2020, is reeds ingebouwd in de testversie van de Leonardo AW149M 

Safran is ervan overtuigd dat haar voorstel de UK het grootste voordeel biedt: het belooft dat als de met Aneto-1K uitgeruste AW149M het NMH-project wint, het de 2.500 pk (1840 kW) turbines - en deze voor de AW149M exportverkopen - op haar locatie in Fareham in Zuid-Engeland zal bouwen. Bovendien zou de eAPU60-hulpkrachteenheid van de helikopter ook in de Britse fabriek worden vervaardigd en onderhouden. Safran stelt 3.000 medewerkers te werk in de UK.

Safran CEO Nick Earl, zei dat uitbreiding van de Britse Safran fabriek veel hoogopgeleide banen zou creëren, in een van de meest achtergestelde regio's van de UK. Vandaag zijn ongeveer 15% van de onderdelen van elke Safran Aneto-motor zijn afkomstig uit de UK, maar als de assemblage en revisie in de UK zullen worden meegerekend, zou dat cijfer rond de 50% bedragen.

Het NMH-projectteam van de Britse Defensie is nu bezig met het finaliseren van de aanbestedingsspecificaties maar de Britse regering heeft in een eerder stadium duidelijk gemaakt dat de economische 'compensaties' sterk zullen meewegen op de keuze van de NMH-helikopter.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto's & video © Safran Helicopter Engines

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *