Bezig met laden...

Logboek

Airbus A400M gecertificeerd voor helikopter air2air refueling

Airbus A400M gecertificeerd voor helikopter air2air refueling

De laatste generatie militair transportvliegtuig, de Airbus A400M, heeft zijn certificatie programma, voor het bijtanken in de lucht van helikopters, met succes afgewerkt. Later dit jaar wordt een deel van dit programma nog eens overgedaan om Air2Air refueling ook bij volledige nacht te certificeren.

De vluchttesten werden uitgevoerd in coördinatie met het Franse Directoraat-Generaal voor de bewapening en de A400M moest twee Franse H225 Super Puma helikopters bijtanken. 

De certificatiecampagne werd uitgevoerd bij dag en valavond aan de westkust van Frankrijk. De testen gebeurden op hoogtes tussen 1.000 en 10.000 voet en snelheden tot minimaal 105 knopen. In het totaal werd niet minder dan 6,5 ton aan brandstof overgepompt van de A400M naar de helikopters. Bij een van de testen (zie foto) werden twee helikopters tegelijk bijgetankt. 

Het bijtanken van helikopters in de lucht is een unieke militaire mogelijkheid die bijvoorbeeld Special Forces toelaat om diep in vijandelijk gebied operatie's met helikopters te gaan uitvoeren. Een Super Puma H225 kan mits air2air bijtanken tot meer dan 10 uur onafgebroken vliegen. 

Het transportvliegtuig A400M in intussen onder andere actief in België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *