Bezig met laden...

Logboek

West Europa's grootste helikopter

West Europa's grootste helikopter

Iedereen kent wellicht Europa's grootste helikopter. Het is trouwens ook de grootste helikopter ter wereld: de Russian Helikopter Mi-26. Met een MTOW (maximum take-off weight) van 56 ton is er geen enkele helikopter die maar in de buurt komt. 

De zwaarste Amerikaanse helikopter is zeer recent gebouwd: de Sikorsky CH-53K King Stallion. Deze heeft een MTOW van 38.4 ton of toch nog steeds 30% minder zwaar dan de Mi-26 van de Russen. 

De West-Europese fabrikanten hebben niet echt een superzware helikopter gebouwd. De zwaarste West-Europese helikopter was de Super Frelon SA321 met een MTOW van 13 ton. Het toestel werd gebouwd in de periode 1960-1964 door het Franse Aerospaciale, de voorloper van het huidige Airbus Helicopters. Maar het was niet zomaar een gewone helikopter.

De Super Frelon was uitgerust met niet minder dan drie turbinemotoren van het type Turboméca Turmo IIIC. Op 23 juli 1963 werd een prototype van de Super Frelon gebruikt om het absolute FAI snelheidsrecord van de helikopter te verbreken: de Super Frelon bereikte een maximale snelheid van 350,7 km/u tijdens de vlucht.  Het record bleef meer dan 20 jaar op de tabellen tot de Westland Lynx AH-1 op 11 Augustus 1986 een snelheid van 400,87 km/u bereikte. Dit is op heden nog steeds s'werelds snelste vlucht met een helikopter.

Alhoewel er ook burgerversie's van de Super Frelon zijn gebouwd werden de meeste gebouwd in militaire configuratie's. Frankrijk, Libie, Zuid Afrika, Israel, Syrie en Irak kochten de Super Frelon's voor hun defensie. De laatste Franse Super Frelon's ging uit dienst in April 2010. Het rijk van de Super Frelon had 47 jaar geduurd.

China vroeg en verkreeg een licentie om de Super Frelon zelf te bouwen en ontwikkelde nadien de Super Frelon verder. De benaming veranderde in 'Changhe' of 'Harbin' en kreeg Z-8 versie's A, F, AEW en L. Sommige versie's van de Z-8 zijn nog steeds operationeel.

Het Chinese Avicopter bouwt nu op basis van de Super Frelon de nieuwe Avicopter AC313.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *