-->
Bezig met laden...

Logboek

Zijn de Zweden nu wat gelukkiger met hun NH90 NFH's?

Zijn de Zweden nu wat gelukkiger met hun NH90 NFH's?

Onderzeeërjacht - 24 uur per dag / 365 dagen per jaar, onder alle weersomstandigheden!

Het squadron voor zee-operaties van de Zweedse Helicopter Flotilla werkt al een aantal jaren aan de ontwikkeling van een procedure voor de jacht op onderzeeërs in het donker of bij nul zicht. Nu is de procedure goedgekeurd en zijn de bemanningen getraind. Tijdens de Maritieme oefening Herfst 2023 werd de vaardigheid voor het eerst meegenomen in een oefencontext.

Het jagen op onderzeeërs in de Oostzee is een moeilijke taak vanwege factoren als verschillende temperatuurlagen en variërende bodemomstandigheden. Maar het is niettemin een van de Zweedse militaire paradetakken.

De marine is verantwoordelijk voor het monitoren en kunnen verdedigen van het Zweedse maritieme grondgebied, elke dag, het hele jaar door, zowel aan de oppervlakte als onder water. Ze beschikken over de maritieme operationele helikopters van de luchtmacht om hen te helpen, die bijdragen aan zowel oppervlaktebewaking als de jacht op onderzeeërs. De kracht van de helikopter is dat hij zich snel naar zoekgebieden kan verplaatsen en de tegenstander kan verrassen. Op deze manier vullen de vliegende eenheden het uithoudingsvermogen van de schepen aan.

Sinds de Zweedse strijdkrachten in 2016 weer per helikopter op onderzeeërs zijn gaan jagen, ontbrak er een goedgekeurde operationele vluchtprocedure voor optreden in het donker en bij slechter weer. Dit komt doordat het op zee pikdonker is en er dus geen visuele referenties zijn. De bemanning kan daarom noch de hoogte, noch de vliegpositie visueel bepalen, maar moet bij het afdalen naar het wateroppervlak volledig op instrumenten vertrouwen.

Inbegrepen in de marine training

Omdat Zweden zich in een deel van de wereld bevindt waar het een groot deel van het jaar donker is, is het een prioriteit geweest om een procedure te ontwikkelen om in het donker of bij nulzicht te kunnen opereren. Deze procedure werd in 2021 goedgekeurd en sindsdien zijn de bemanningen van het derde squadron van de Helicopter Flotilla getraind op alle elementen van die procedure. Tijdens de mariene oefening herfst 2023, die van 11 tot en met 18 oktober werd uitgevoerd in de archipel van Stockholm en het Gotska-meer, werd de nieuwe capaciteit voor het eerst opgenomen in een grotere oefening.

Het platform, de sensoren en de procedure die we hadden voor de jacht op onderzeeërs bij daglicht hebben uitstekend gewerkt sinds we deze mogelijkheid in 2016 opnieuw introduceerden. Zowel de systemen als de bemanningen zijn al lang volwassen om de mogelijkheid ook in het donker te ontwikkelen, zegt divisie chef, majoor Meijer, die heeft het werk geleid met de nieuwe procedure. We hebben deze procedure niettemin bedachtzaam benaderd, met een grote mate van nederigheid en voorzichtigheid, terwijl we een zekere dynamiek in de voortstuwing behouden. Zoals altijd heeft het de hoogste prioriteit dat iedereen na elke vlucht veilig en wel thuiskomt, maar het betekent uiteraard verhoogde risico’s als we geen visuele referenties opnemen, vervolgt de divisiemanager.

Uitgebreide mogelijkheden

De nieuwe mogelijkheid betekent ook dat de operationele helikopterstrijdkrachten van de marine niet langer zo beperkt zijn door het weer, aangezien de procedure ook kan worden gebruikt wanneer het weer het onmogelijk maakt om visuele referenties te behouden. Het biedt verbeterde mogelijkheden bij andere operationele vluchtprocedures die worden voorafgegaan door een afdaling over het wateroppervlak.

Er zijn veel mensen die hier de afgelopen jaren veel moeite in hebben gestoken en nu zijn we eindelijk hier. Op alle niveaus, van het hoofd van de luchtmacht tot het hoofd van de marine en lager in de gelederen, zijn velen erbij betrokken geweest. Nu hebben we nog een kaart te spelen om operationeel effect te sorteren bij zowel de luchtmacht als de marine, zegt Henrik Fridolfsson, plaatsvervangend squadroncommandant van het derde squadron bij de Helicopter Flotilla.

Foto's & tekst © Zweedse strijdkrachten - Forsvarmakten

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *