Bezig met laden...

Logboek

Polen moet dringend de Kaman SH-2G helikopters vervangen

Polen moet dringend de Kaman SH-2G helikopters vervangen

Polen heeft dringend nood aan vervangers voor de Kaman SH-2G Super Seasprite. De Amerikaanse Kaman helikopter, een ontwikkeling gestart in 1985, wordt niet langer meer ondersteund door fabrikant Kaman.  

Polen heeft 4 helikopters van het type in dienst. Deze werden aangekocht samen met twee Oliver Hazard Perry fregatten van de Amerikaanse Marine. De SH-2G helikopter is een helikopter die exclusief opereert vanop oorlogschepen. Ze beschikken sensoren en geschut om anti-onderzeeer missies uit te voeren en kunnen ook ingezet worden tegen andere oorlogbodems.

De Poolse bewapeningsinspectie heeft geoordeeld dat de vervanging van deze helikopters zeer dringend is omdat Kaman het onderhoud van de toestellen niet langer ondersteunt. Daardoor is het risico dat de toestellen aan de grond moeten blijven wegens gebrek aan de juiste onderdelen met de dag groter geworden.

Het nu gelanceerde Kondor-helikopterprogramma voor de marine zoekt dringend naar 4 tot 8 helikopters met een MTOW (maximum take-off weight) van 6,5 ton en met specifieke uitrusting op valk van:

  • bewapening
  • communicatie
  • bescherming
  • identificatie
  • navigate 
  • gevechtssystemen

Polen vraagt de aanbieding van een totaalpakket helikopters, inclusief onderdelen, opleiding van piloten en technici, veiligheidseisen en logistiek en benadrukt ook de levertijd als speciaal criteria bij de gunning van deze opdracht.

Gezien het beperkte gewicht van maximaal 6.5 ton zijn het aantal potentiele aanbieders vrij beperkt. Leonardo zou de AW159 Wildcat kunnen aanbieden, de opvolger van de Lynx helikopter. Deze heeft een 6-ton marine-versie die door de Britse marine wordt gebruikt en uitgerust is met radar, sonar, camera's, torpedo's en diepzee bommen.

Sterk punt in het voordeel van Leonardo is het feit dat Leonardo met PZL Swidnik een Poolse fabriek heeft die door de lokale politici sterk wordt verdedigd. In deze Poolse fabriek worden ook de W-3 Sokol gebouwd die ongeveer voldoet aan de eisen. In vorige dossiers speelde de werkgelegenheid in deze fabriek een belangrijke rol in de beslissingen van de Poolse overheid.

Ook Airbus is een potentiele aanbieder met de AS565 Panther marine versie en kan ook torpedo's en anti-scheepsraketten dragen. Vraag is wel of Airbus een aanbieding zal willen of mogen maken. Polen plaatste Airbus in 2018 op de zwarte lijst in de nasleep van de annulatie van een vaste bestelling voor 50 Caracal helikopters. Airbus ging tegen deze annulatie procederen en heeft in eerste instantie het onderspit moeten delven maar zoekt naar een verdere stappen om alsnog een forse schadevergoeding te krijgen van de Poolse regering. Of het ooit nog goedkomt tussen Airbus en de Poolse regering van Recht & Rechtvaardigheid is vooralsnog de vraag. 

Nu speelt de tijd in het nadeel van de Poolse overheid. De problemen met de Kaman helikopters zijn nu reeds een realiteit en de leveringstermijnen van gesofisticeerde legerhelikopters kunnen jaren bedragen.

Het wordt zeker een interessant dossier om op te volgen, wij tippen in elke geval op de Leonardo AW159 Wildcat...    

Foto copyrights: Poolse regering

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *