Bezig met laden...

Logboek

Gevolgen van de crisis in de offshore industrie (1)

Gevolgen van de crisis in de offshore industrie (1)

De crisis in de olie-industrie heeft het afgelopen jaar zwaar toegeslagen in de helikopter industrie. Vooral de grote fabrikanten als Airbus Helicopters, Finmechanica helicopters (voorheen AgustaWestland) en Sikorsky hebben aan de lijve ondervonden dat vele olieplatformen op een laag pitje draaien of tijdelijk gesloten zijn en dat daardoor de vraag naar nieuwe helikopters sterk is afgezwakt.

Ook in de Benelux zien we gevolgen van deze oliecrisis. Den Helder Airport presenteert zich graag als het centrum van de offshore. Op de prachtige luchthaven zijn 18 helikopters gestationeerd; elf daarvan zijn van het Canadese beursgenoteerd helikopterbedrijf CHC. Het Canadese bedrijf is voor de helft eigenaar van het vliegveld; de andere helft is eigendom van de gemeente Den Helder. Het aantal off-shore helikoptervluchten vanop Den Helder kreeg afgelopen tijd een zware deuk; de sector zal tijd nodig hebben om zich aan de nieuwe realiteit aan te passen. 

CHC was de voorbije jaren verlieslatend en zag zich gedwongen om zijn topman Bill Amelio te vervangen. Maar ook zijn vervanger ziet nog een lange neergang van de markt zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers, begin december.

Het Belgische Noordzee Helikopter Vlaanderen (NHV), in handen van het Franse Ardian (ex-AXA private equity), en met zes heli's in Den Helder de tweede speler is op die luchthaven, leed ook de laatste twee jaar verlies.

Helikopters staan niet te wachten in de showroom maar worden door de operatoren zoals CHC en NHV jaren op voorhand aangekocht. Niemand heeft deze crisis zien aankomen en de gevolgen ervan kunnen voorspellen. Dus zijn er nog talloze helikopters in bestelling bij de grote fabrikanten waarvoor de operatoren geen jobs hebben. Het wordt uitkijken hoe de fabrikanten en de operatoren met deze bestellingen zullen omgaan.  

De offshoremarkt krimpt met minimum zo'n 10 tot 15%, boze tongen gewagen nu reeds van 25%. Carol Benzie, directeur van de luchthaven / helihaven van oliestad Aberdeen, bevestigde dit:  ‘De olie en gassector moet blijven hameren op kostenefficiëntie en dat laat zich overal voelen.’ Het aantal helikoptervluchten vanuit Aberdeen naar de olieplatforms in het noordelijke en Britse deel van de Noordzee, daalde in sommige maanden met meer dan 15%. Terzelfder tijd is ook de bezettingsgraad van deze helikopters alles behalve optimaal. Naar een olieplatform vliegen welke op stand-by draait met twee onderhoudstechnici is al helemaal een verliespost op zich, als je voorheen met 16 boorplatform-operatoren kon vliegen. 

Volgende week deel 2 van 'Gevolgen van de crisis in de offshore industrie.'

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *