Bezig met laden...

Logboek

Galileo SAR Meet 2021 in Koksijde (B) - de helikopters en actie (deel 1)

Galileo SAR Meet 2021 in Koksijde (B) - de helikopters en actie (deel 1)

Van 27 september tot vanmiddag gaat de Internationale Galileo SAR Meet 2021 door op de luchtmachtbasis van Koksijde (B). 

De Search & Rescue Meet is een oefening waar SAR-teams van verschillende landen hun missies, materiaal, kennis en procedures met elkaar uitwisselen met de bedoeling allemaal nog beter, efficiënter en sneller te worden bij levensreddende missies.

Eergisteren woensdag kwamen 7 SAR-teams in actie in een wedstrijdvlucht waarbij precisie, snelheid en weerbaarheid van de teams worden vergeleken. Helispot was erbij en bracht volgende reportage mee van de deelnemende teams en hun helikopters.

 

België en hun NH90 NFH

België was de organisator van de SAR-Meet 2021 en nam deel aan de competitie met twee grijze NH90 versie NFH helikopters. Het 40ste squadron is gebaseerd op de basis Koksijde en voert SAR (search & rescue) operatie's uit voor de kustwacht. De MAR (marine) operatie's worden uitgevoerd vanop fregatten van de Belgische en Nederlandse Zeemacht. Het 40e squadron heeft vier NH90 helikopters in dienst. 

De MAR-operaties werden recent toegevoegd aan de activiteiten van de NH90 vloot sinds de Alouette III helikopters uit dienst genomen zijn. Volgens de militaire planning zal het 40e squadron in 2024 verhuizen naar een nieuwe infrastructuur op de luchthaven van Oostende.

 

 

 

 

 

 

 

Noorwegen en de Leonardo AW101 Sar Queen

Noorwegen bracht zijn nieuwste All-Weather Search and Rescue (SAR) helikopter, de Leonardo AW101, mee. Deze helikopter vervangt de Sea King die ook lange jaren dienst deed in de Noorse SAR-operatie. Het 300 squadron, gebaseerd in Sola, kreeg als eerste 6 AW101 helikopters in September 2020. Gedurende het symposium wist een lid van het Noorse team uit te leggen hoe de nieuwe Leonardo AW101 helikopter de mogelijkheden voor de Noorse SAR heeft uitgebreid.

 

 

 

 

 

 

 

Nederland en de Airbus AS365NM3 Dauphin (H155)

De Nederlanse SAR helikopters maken deel uit van de Nederlandse Kustwacht. De SAR-helikopter was vroeger ook een onderdeel van de Nederlandse Defensie maar werd in januari 2014 geprivatiseerd. Het Belgische NHV (Noordzee Helikopters Vlaanderen) voert sindsdien de operatie's van de kustwachthelikopter uit met twee knalgele Airbus AS365N3 helikopters waarvan een gebaseerd op de luchthaven van Den Helder en de andere gebaseerd in de Pistoolhaven in Rotterdam. 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 2 van deze reportage met de twee teams uit Duitsland en het zeer ervaren team uit Tsjechië publiceren we maandag.

met dank aan Tom Buysse voor de knappe fotoreportage.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *