Bezig met laden...

Logboek

Schitterende Bell Huey UH-1D gaat in de Benelux vliegen

Schitterende Bell Huey UH-1D gaat in de Benelux vliegen

Vorige week, op 13 januari 2022, kwam op het vliegveld van Maastricht / Beek (EHBK) bij Aircraft Solutions een trailer toe met een wel heel speciale lading. De trailer vervoerde een schitterende Bell UH-1D Iroquois of zijn roepnaam Huey.

De Huey is bekend geworden als een zeer veelzijdige militaire helikopter die werd ingezet in de Vietnamoorlog. Daar werden 7.0130 Huey's ingezet in verschillende versies en bewapeningen. Niet minder dan 3.305 Huey's en 1.074 piloten gingen verloren in de oorlog. De Huey helikopter zal voor altijd in ons collectief helikoptergeheugen zitten voor zijn heel specifiek geluid, 'de tapijtenklopper'.

Deze monoturbine Bell Huey UH-1D afkomstig van de Duitse Bundeswehr - Heeresfliegertruppe waar deze met de registratie '72+94' sinds 1969 in dienst was. In mei 2020 is het toestel na 50 jaar uit dienst genomen. We deden intussen wat onderzoekswerk en vonden dat het toestel lang aan de slag is geweest vanop de luchtmachtbasis in Niederstetten onder andere als als onderdeel van 'Transporthubschrauberregiment 30'.  

De laatste jaren (2016-2020) was de Huey '72+94' gebaseerd op de luchtmachtbasis in Nordholz (nabij Cuxhaven in Noord-Duitsland). Daar was de Huey actief als SAR-helikopter in de Duitse Waddenzee en de Noordzee.

Het toestel is in schitterende staat en technisch (zie foto's) heel goed onderhouden, het lijkt bijna nieuw en heeft op zijn componenten nog heel wat potentieel. Het zal bij Aircraft Solutions worden nagekeken op zijn vliegwaardigheid terwijl ondertussen de nodige documenten worden in orde gebracht om het toestel in het Belgisch register in te schrijven als een 'historical aircraft'. De eigenaars, familie Keuppens, hopen in de lente met het toestel te kunnen vliegen. 

Dus nog even wachten en dan zien we een schitterende nieuwe 'oldtimer' Huey boven de Benelux vliegen! En een dikke proficiat aan de familie Keuppens om na hun schitterende Bell 47 helikopters nu ook een super Bell Huey naar België te brengen! Many Happy Landings!

Naschrift 4 augustus 2022

Het toestel heeft vandaag voor het eerst gevlogen onder zijn Belgische registratie OO-DON.

 

Foto © & credits: Leo Remmel - met onze dank

Onderstaande foto's met dank aan Jef Keuppens

Video:
Video afspelen...

9 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *