Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Anticipeer op turbulentie en vertraag

ALERT: Anticipeer op turbulentie en vertraag

De Australische ATSB (Australian Transport Safety Board) die het onderzoek voert naar de break-up van een Robinson R66 op 26 oktober 2023 boven Yacaaba Headland, waarschuwde - in een gisteren gepubliceerd interim rapport - eens te meer voor het te snel vliegen in turbulent weer met Robinson helikopters. De ATSB heeft onderstaand veiligheidsadvies geformuleerd.

Aan Robinson Helikopterpiloten en operators
Hoewel verdere analyse nodig is om de factoren die aan dit ongeval hebben bijgedragen vast te stellen, wijzen de omstandigheden, voor zover deze op dit moment bekend zijn, erop dat de R66 helikopter te maken kreeg met turbulentie, gevolgd door een toestand van lage G onmiddellijk voorafgaand aan de break up van de helikopter tijdens de vlucht.

De ATSB acht het daarom nodig om de aandacht te vestigen op het advies van Robinson met betrekking tot vliegen in turbulente omstandigheden en het vermijden/herstel van vluchten met lage g, totdat de factoren die hebben bijgedragen aan dit ongeval volledig kunnen worden vastgesteld. Bewustwording van omstandigheden die waarschijnlijk turbulentie veroorzaken en vertragen voordat er turbulentie optreedt, zou de beschikbare tijd kunnen vergroten om een lage g-toestand in Robinson-helikopters te herkennen en erop te reageren.

Veiligheidsadvies
AO-2023-051-SAN-001 (lees hier):  De ATSB adviseert alle exploitanten en piloten van Robinson-helikopters zich bewust te zijn van de mogelijkheid van mechanische turbulentie en deze waar mogelijk te vermijden. Als het niet mogelijk is om te vermijden dat u door een gebied vliegt waar mechanische turbulentie wordt verwacht, verlaag dan de luchtsnelheid tot 60-70 knopen in overeenstemming met 'Robinson Safety Notice 32' (lees hier), voordat u met turbulentie te maken krijgt. 

Je kunt het ongevalsdossier en het voorlopig ongevalsrapport van de Robinson R66 met registratie VH-KFT hier nalezen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *