Bezig met laden...

Logboek

Lilium zoekt extra $400 tot $500 miljoen om zijn VTOL te certificeren en te commercialiseren

Lilium zoekt extra $400 tot $500 miljoen om zijn VTOL te certificeren en te commercialiseren

Het was een beetje voorspelbaar (zie ons artikel). Lilium heeft bergen geld nodig om haar 5-zitters eVTOL gecertificeerd te krijgen. Althans dit is wat in de eVTOL pers bevestigd wordt. Het bedrijf zelf wilde geen commentaar leveren op deze informatie maar wilde het ook niet ontkennen. 

De Duitse ontwikkelaar van de eVTOL Lilium, met hoofdzetel in München, zoekt een bedrag tussen de €400 en €500 miljoen om de Lilium in de komende periode het traject van de EASA certificatie te doorlopen. 

Tot op heden heeft Lilium €100 miljoen verzameld om de Lilium te ontwikkelen maar nu is €400 tot 500 miljoen extra nodig. De Lilium vloog in Mei 2019 voor het eerst met de 5-zitter nadat het voordien reeds een 2-zitter had ontwikkeld. De kapitaalverschaffers voor de eerste €100 miljoen zijn: Freigeist Capital, Atomico, LGT Capital Partners, Obvious Ventures en Tencent. Vooral deze laatste heeft diepe zakken.

Tencent, een Chinese internetgigant, heeft reeds investeringen gedaan van honderden miljoenen dollars en zou een dergelijke bedragen makkelijk kunnen vrijmaken maar blijft de vraag of ze dit willen en voldoende in het project geloven. Het is een gans ander project als je een van de vijf geldschieters bent van een €100 miljoen project om dan geconfronteerd te worden met de vraag om een extra kapitaalsinjectie van minimaal €400 miljoen.

Het ganse verhaal wordt in de eVTOL-pers uitgebreid becommentarieerd. En stilaan wordt het duidelijk dat een 'nieuw' luchtvaarttoestel in de lucht krijgen niet enkel een paar leuke ideeën nodig heeft. In de database van de eVTOL's kun je zowat 200 verschillende types vinden die elk overtuigd zijn van hun succes. De investeerders van het eerste uur zitten met argusogen te kijken naar de toekomst van hun investering en zien stilaan in dat er nog enorme sommen nodig zullen zijn voor er sprake zal zijn van enige ROI (return on investment). De ontwikkelaars van het eerste uur zullen stilaan plaats moeten ruimen voor professionele CEO's die op basis van een realistisch businessplan de broodnodige miljoenen bij hun (nieuwe) investeerders kunnen gaan ophalen of besluiten om de bestaande ontwikkeling te verkopen (zoals Surefly heeft gedaan).

De broodnodige extra vele honderden miljoenen in de eVTOL sector zullen stilaan bepalen welke van de 200 eVTOL projecten uiteindelijk zullen overleven. Wij blijven erbij dat er slechts een handvol zullen overblijven en dat vele projecten een roemloze dood zullen sterven.

Wordt ongetwijfeld vervolgd... 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *