Bezig met laden...

Logboek

Turkije koopt 10 Chinooks voor bestrijding bosbranden

Turkije koopt 10 Chinooks voor bestrijding bosbranden

Turkije en bosbranden is een jaarlijks weerkerend probleem. De lange en droge zomers in Turkije creëerden in 2021 een hoogseizoen van bosbranden met 2.105 bosbranden en honderden kleinere branden in de landelijke gebieden. De bosbranden midden in de zomer in de zuidelijke provincies van het land, verwoestten hele dorpen en doodden minstens acht mensen. 

De Turkse regering en het directoraat Bosbouw wil dit jaar beter gewapend zijn tegen het zomerseizoen en heeft naast de bestaande vloot 39 helikopters en 3 vliegtuigen nog eens 16 helikopters aangekocht. Daarvan zijn er 10 Chinook helikopters waarvan er reeds 4 in Ankara werden geleverd. 

Deze Chinooks zijn uitgerust met de Bambi waterzakken die per vlucht zowat 10 ton water kunnen uitstorten boven de bandhaarden en zeer behendig kunnen opereren in moeilijke omstandigheden.

De brandbestrijdings-Chinooks worden geleverd door de firma Columbia. Operator Columbia kocht het type certificaat van Boeing, echter beperkt tot de burgerlijke uitvoering en kreeg intussen van de Amerikaanse FAA een productiecertificaat voor dit type helikopter.   

In de Columbia 234 brandbestrijding-modus zijn de capaciteiten al even opmerkelijk:

 • Brandbestrijding met externe Bambi:
  • met een Powerfill Torrentula Bambi Bucket kan de Columbia 234 per lading niet minder dan 9.850 liter meevoeren
  • de Bambi kan op 90 seconden worden gevuld met behulp van 4 pompen
 • Brandbestrijding met behulp van de interne watertank:
  • een tank van 10.600 liter water
  • een tank van 530 brandvertragend product of schuim
  • de tank kan zijn volledige lading water, met eventueel een brandvertragende toevoeging, in minder dan 5 seconden boven het doel storten  

De Turkse Minister van Landbouw en Bosbouw, Vahit KiriƟçi, is ervan overtuigd dat met de extra brandblus-helikopters en de extra trainingen voor 20.000 militairen, 20.000 boswachters en 100.000 vrijwilligers Turkije beter zal kunnen antwoorden aan de vele bosbranden die ook dit jaar het zuiden van Turkije zullen teisteren.  

Foto's © Columbia

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *