Bezig met laden...

Logboek

Grootste NL luchtmobiele oefening in 20 jaar - Falcon Autumn

Grootste NL luchtmobiele oefening in 20 jaar - Falcon Autumn

Met vijfendertig helikopters uit Nederland, Polen en de Verenigde Staten en ruim duizend militairen kregen met name het midden, noorden en oosten van Nederland veel mee van de oefening Falcon Autumn.

Het was lang geleden, zelfs twee decennia, dat 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) en het Defensie Helikopter Commando (DHC) samen zo grootschalig oefenden. Je leest er meer over in onderstaand artikel dat eerder verscheen in het Defensiemagazine De Vliegende Hollander.

 

Falcon Autumn – mini-uitzending in eigen land

Drie weken lang oefent 11 LMB (Luchtmobiele Brigade) met het DHC (Defensie Helikopter Commando), samen opereren ze als 11 Air Manoeuvre Brigade (AMB). Falcon Autumn volgt een denkbeeldig Artikel 5-scenario. Daarbij schiet Nederland als NAVO-partner een bondgenoot te hulp. Voor het scenario is zogenaamd Wislania (regio Noord-Duitsland) in conflict met Altravedo (regio Zuid-Duitsland). Andere NAVO-partners gebruiken Obsidia (Nederland) om Altravedo te helpen. Dat zint Wislania niet en het valt Obsidia via Groningen binnen.

“Wij hebben dus de taak om de binnenvallende troepen te stoppen en ze vervolgens terug te dringen”, zegt luitenant-kolonel Roy Hemmelder, commandant Air Task Force van de Nederlands en Poolse Helikopters. “De oefening draait om het verdedigen van het eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten, de eerste hoofdtaak van Defensie.”

“Luchtlandingsoperaties doen we met snelheid, verrassing en doelgerichtheid”, vervolgt Hemmelder. “Dat is het mooie aan een AMB, een unieke capaciteit en één van de kroonjuwelen van Defensie. Een tegenstander kan zijn linies proberen te verdedigen, maar wij kunnen dergelijke verdediging met air mobility omzeilen en ergens anders onverwachts troepen aan de grond zetten om het strategisch effect alsnog te bereiken.”

Overigens zijn er tijdens Falcon Autumn niet één maar twee Air Task Forces. De andere wordt gevormd door een Amerikaanse eenheid. Die komt een paar dagen later en doet daarna anderhalve week aan de oefening mee.

Voor de vliegende eenheden en al het daarbij horende ondersteunende personeel is de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel drie weken lang de uitvalsbasis. In een periode van een à twee weken is daar op een grasveld een kamp neergezet met legering, voeding en ‘natte groepen’ voor de persoonlijke hygiëne voor vijfhonderd man. “De ondersteunende diensten die dit hebben gedaan, zijn vaak zó onderbelicht, maar eveneens zó belangrijk”, benadrukt Hemmelder. “130 boogtenten, stroom, kachels, verbindingen en méér: alles is door DHC-personeel opgebouwd. Ook 'force protection' regelen we zelf, want we zijn in eerste instantie militair. Het is écht een mini-uitzending in eigen land.”

 

Falcon Autumn is een oefening om grootschalige luchtlandingsoperaties te trainen. 

Dat gebeurt joint, dus met andere krijgsmachtdelen, en combined; internationaal. “Dat doen we zodat we onze samenwerking verbeteren en snel kunnen worden ingezet als de samenleving daarom vraagt”, legt Hemmelder uit.

“Oefenen met onze NAVO-partners versterkt de onderlinge band. Het verbetert de interoperabiliteit en vergroot de doeltreffendheid in een complexe missieomgeving. De oefening voelt dan ook heel hedendaags. De oefenpartners zijn goed gekozen.”

11 AMB trekt drie weken lang alles uit de kast. Is Nederland wel geschikt voor dit soort oefeningen? Daarover heeft Hemmelder een duidelijk standpunt. “We zijn er als Defensie om ons eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten te beschermen. ‘Freedom isn’t free’, zoals ik een van de Amerikanen eerder deze week nog hoorde zeggen. We gaan veel naar het buitenland voor export van geluid, leren vliegen in bergen en hete omstandigheden. Maar soms is het ook nodig in Nederland te oefenen. Het voelt ook onwijs goed een oefening te doen op je eigen grondgebied.

Een oefening in eigen land maakt ons werk echt tastbaar. Ik snap dat sommigen het kunnen ervaren als overlast. Maar er zijn gelukkig ook veel mensen die het mooi en indrukwekkend vinden. We genieten enorm van onze vrijheid, maar het is niet vanzelfsprekend. Je kan een democratie zijn die onverwachts wordt aangevallen. Wij maken de defensieleus hier werkelijkheid; beschermen wat ons dierbaar is. Ik geloof daar echt in en draag dat graag uit.”

 

Het belangrijkste doel van Falcon Autumn

Het belangrijkste doel van Falcon Autumn is het certificeren voor air assault-operaties van het 13e infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. “We kunnen na deze oefening met recht zeggen dat we gereed zijn voor gevechtsoperaties”, geeft commandant van het 13e, luitenant-kolonel Laurens van Leussen, aan.

“Al dertig jaar zijn we als 11 AMB een eenheid. We werken écht samen. Daarom zijn er over en weer liaisons bij elkaar geplaatst. Je leert van begin af aan dat de brigade niet alleen een grondcomponent is, maar juist voor snelheid en verrassing de luchtcomponent nodig heeft. Dat geeft het vermogen om snel en over een grote afstand effectief en succesvol te zijn. Je kan de landmacht en luchtmacht niet los van elkaar zien in 11 AMB. Dat zit verweven in ons DNA. Daarom is een oefening als Falcon Autumn ook zo belangrijk: samen trainen, samen vechten. De situatie in de wereld laat zien dat we daarop voorbereid moeten zijn.”

 

Dit artikel verscheen eerst in de november 2022 editie van "De Vliegende Hollander" (klik hier voor het ganse magazine)

Bronvermelding: De Vliegende Hollander - editie 11/2022 (overname met toestemming)
Tekst: Arno Marchand
Foto's: sergeant-majoor Cristian Schrik   
Copyrights: Ministerie van Defensie (NL) - met onze dank voor de medewerking

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *