Bezig met laden...

Logboek

Dit is geen Chinook maar een Columbia Model 234

Dit is geen Chinook maar een Columbia Model 234

Het lijkt een Boeing Chinook, het is ook een Chinook maar wel de Columbia 234 Chinook. Het is eigenlijk de commerciële uitvoering van de CH-47 Chinook en de CH-46 Sea Knight. 

Columbia kocht het type certificaat van Boeing, echter beperkt tot de burgerlijke uitvoering en kreeg intussen van de Amerikaanse FAA een produktiecertificaat voor dit type helikopter.   

Deze Columbia 234 Chinook is gecertificeerd voor zware civiele transporten, maar niet voor militaire operatie's. Deze burger Chinook is door Columbia gebouwd als echte multi-missie helikopter. Naast het transporteren van zware lasten heeft de Columbia 234 ook een passagiers airline modus waarbij 44 passagiers kunnen worden.

De Columbia Chinook kan ook vliegen in een MedEvac-modus waarbij een 18-tal liggende patiënten kunnen worden vervoerd met veel ruimte voor de dokters en verplegenden. De installatie van de MedEvac, de "LifePort Patient Loading Utility System" kan zonder speciaal gereedschap gebeuren in minder dan 20 minuten.   

In de Columbia 234 brandbestrijdings-modus zijn de capaciteiten al even opmerkelijk:

 • Brandbestrijding met externe bambi:
  • met een Powerfill Torrentula Bambi Bucker kan de Columbia 234 per lading niet minder dan 9.850 liter meevoeren
  • de Bambi kan op 90 seconden worden gevuld met behulp van 4 pompen
 • Brandbestrijding met behulp van de interne watertank:
  • een tank van 10.600 liter water
  • een tank van 530 brandvertragend product of schuim
  • de tank kan zijn volledige lading water, met eventueel een brandvertragende toevoeging, in minder dan 5 seconden boven het doel storten     

In de transport-modus kan de Columbia 234 zowel binnen de helikopter als aan de cargo haak zware lasten vervoeren. De externe cargo haak heeft niet minder dan 11,8 ton liftcapaciteit.   

Deze Chinook look-a-like kan zonder extra tanks 1.035 kilometers ver vliegen, met extra tanks zelfs tot bijna 1.600 kilometers. 

Columbia komt nu met zijn zware transporthelikopter meer in de openbaarheid omdat het interesse heeft om zijn helikopters en diensten aan private bedrijven en staatsinstellingen te verkopen. Ook buiten Amerika wil Columbia zijn civiele Chinook aan de man / vrouw brengen.

Foto & video: copyrights Columbia Helicopters, US

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *