Bezig met laden...

Logboek

Finse NH90's met veel succes in 'Vigilant Fox'

Finse NH90's met veel succes in 'Vigilant Fox'

Het blijft moeilijk te begrijpen. Daar waar de Noren in juni 2022 beslisten om hun NH90 contract per direct te beëindigen en alle geleverde NH90 helikopters terug te sturen, zijn hun Finse collega's uitermate gelukkig over de prestatie van hun NH90 helikopters in de afgelopen oefening Vigilant Fox. 

Er stond veel op het spel voor de Finse strijdkrachten en hun NH90's toen het Britse leger, de Amerikaanse marine en de lucht- en grondmiddelen van het leger opdaagden om de grootste helikoptertestoperatie uit te voeren die ooit in Finland heeft plaatsgevonden. De oefening, met de codenaam "Vigilant Fox", was opgezet om de interoperabiliteit te trainen", verklaarde de verantwoordelijke luitenant-kolonel Kimmo Nordberg. 

Vigilant Fox bestond begin augustus 2022 uit oefeningen voor de Finnen om zich voorbereiden op hun toekomst in de NAVO. Het richtte zich op interoperabiliteit tussen lucht- en landstrijdkrachten met zowel offensieve als defensieve missies. Volgens het Britse leger was het een kritische testoefening om bondgenoten voor te bereiden op toekomstige gezamenlijke operaties.

Helikopters speelden een sleutelrol in de operaties met 19 toestellen in het centrum van verschillende militaire scenario's, waaronder helikopteraanvallen en verrassingsaanvallen. Er waren tien Finse NH90's van het Utti Jaeger-regiment bij betrokken, evenals 750 Britse, Amerikaanse en Finse troepen.

De NH90 voldeed aan de taak
Tussen 2008 en 2015 werden twintig NH90 helikopters aan Finland geleverd. De eerste van deze helikopters werd geassembleerd in de fabriek van Airbus Helicopters in Marignane, de 19 volgende helikopters werden geassembleerd door Patria in Finland. De NH90 wordt gezien als een echt multi-mission platform: “de hoofdtaak is het transport van troepen en materiaal, maar we voeren ook SOF (Special Forces) missies uit, tactische mijnenlegging voor de marine, CSAR (Combat Search and Rescue) voor de luchtmacht, SAR (search and Rescue) ter ondersteuning van de kustwacht, ondersteuning van de politie, MEDEVAC (medische evacuatie) enz.” zegt Nordberg. “De NH90 is een zeer capabele helikopter. Naast het transportvermogen is het extreem snel en dankzij het hoge uithoudingsvermogen kan het een grote afstand afleggen”, voegde hij eraan toe.

Een veelbelovende start van toekomstige samenwerkingen met de NH90
Uiteindelijk bewezen de Finse NH90's dat ze klaar waren voor intensieve operaties: “Het waren niet alleen de NH90's die zichzelf moesten bewijzen, maar ook de bemanningen! Een goede helikopter en goede, toegewijde bemanningen? Absoluut een winnende combinatie voor de Finse strijdkrachten! Tot zover een overtuigde Finse NH90 supporter.

Foto © David Smith (Elimäki, Finland) - licensed cc-by-2.0

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *