Maandagavond is een Airbus AS.565MA 'Panther' of 'Atalef in het Hebreeuws' van de IAF (de Israëlische Luchtmacht) in de Middellandse zee gecrasht net voor de kust van Haifa. De piloten hebben geen enkel noodsignaal of noodoproep (mayday, mayday) gedaan voor de crash.
Het toestel voerde een patrouillevlucht uit en was onderdeel van het 193 Shield of the West Squadron gebaseerd op de Ramat David luchtmachtbasis in Noord-Israël. De Atalef helikopters kunnen ook worden ingezet vanop marineschepen voor verkenningsvluchten en SAR (search & rescue) opdrachten.
De helikopter had twee piloten en een verkenningsofficier van de marine aan boord. Beide piloten zijn bij de crash overleden, de verkenningsofficier overleefde de crash en werd met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.
Uit voorzorg houdt de IAF de resterende Panter-helikopters aan de grond tot er meer informatie bekend is over de oorzaak van de crash. Het is de tweede crash met een Israëlische Atalef helikopter.
Het was reeds eerder beslist om de 25 jaar oude Atalef helikopters tussen 2022 en 2024 te vervangen door Sikorsky SH-60F SeaHawk helikopters. De eerste nieuwe helikopter wordt in de komende maanden verwacht.
Foto credit: US Navy - Desmond Parks
Update 4 & 5/1/2022 - eerste vaststellingen
De militaire autoriteiten denken dat een technisch falen aan de oorzaak ligt van deze crash. De linkse turbine zou minder dan twee minuten voor de crash in brand gevlogen zijn met het wegvallen van vermogen tot gevolg. De bemanning zou gestart zijn met de noodlanding waardoor ze niet bij machte waren om een noodsein uit te zenden.
De bemanning heeft de drijvers geactiveerd waardoor de marine de gecrashte helikopter kon terugvinden, toch is de helikopter vrij kort nadien gezonken. De overlevende verkenningsofficier kon met zijn telefoon het squadron verwittigen. Men is er nog niet achter waarom de beide piloten zich niet uit het wrak konden redden, verder onderzoek zal de doodsoorzaak moeten bepalen.
De andere Atalef helikopters (AS.565MA) zijn voorlopig nog uit voorzorg aan de grond gehouden.