Bezig met laden...

Logboek

Belgische D-Motor lanceert de DKT 07, een nieuwe ULM helikopter

Belgische D-Motor lanceert de DKT 07, een nieuwe ULM helikopter

Afgelopen vrijdag was het vliegveld van Kortrijk (EBKT) het decor voor de lancering van de D-Motor DKT 07 ULM-helikopter.

D-Motor, een Belgische fabrikant van 4 en 6-cylinder boxer motoren voor vliegtuigen, helikopters en drone, heeft over de jaren zoveel ervaring opgedaan dat het nu ook een eigen ULM-helikopter op de markt kan brengen. Naast de motor heeft de onderneming uit Deerlijk (B) ook de helikopter gearbox, ook een cruciaal onderdeel van de helikopter, zelf ontwikkeld en gebouwd. 

De DKT 07 is een revolutionaire ULM-helikopter voor twee inzittenden, aangedreven door een extreem lichtgewicht motor speciaal ontwikkeld voor ULM-helikopters. De motor levert zijn vermogen bij 2850 rpm en heeft dan nog 25% vermogensreserve. 

Afgelopen vrijdag werd het knappe toestel onder grote belangstelling, door de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne (zie foto) onthuld en kon de aanwezigen in primeur een kijkje nemen in en rond het toestel. Nadien vloog testpiloot Santino Timpano een paar testvluchten en toonde daarmee dat het toestel naast een 'groene' primeur ook perfect kan vliegen.

Efficiënt, groen en betaalbaar vliegen

De nieuwe ULM-helikopter is de eerste helikopter ter wereld die kan vliegen met 100% niet-fossiele brandstof waarbij 80% minder CO² wordt uitgestoten in vergelijking met fossiele brandstoffen. Daarbij vliegt de DKT 07 betaalbaarder met deze 'groene' brandstof dan de helikopters vliegen met AvGas. Deze doorbraak met 'groene', niet-fossiele brandstof was mogelijk door een samenwerking van D-Motor met het Duitse P1-Fuels, een innovator in 100% niet-fossiele brandstoffen.

Wat kost de D-Motor DKT 07 ULM-helikopter?

De DKT 07 helikopter wordt vanaf september 2024 gecommercialiseerd. D-Motor verwacht dat zijn ULM-helikopter DKT 07 ongeveer €300.000 (ex BTW) zal kosten.     

Specificaties van de DKT 07

  • Leeg gewicht: 375 kg
  • Capaciteit: 1 piloot en 1 passagier
  • Aandrijving: D-Motor boxermotor 
  • MTOW: 600 kg
  • Kruissnelheid: 100 knots
  • Uithouding: 4 u

Mag een ULM-helikopter vliegen in België of Nederland?

Vandaag zijn ULM-helikopters niet toegelaten in het Benelux-luchtruim. België noch Nederland hebben daarvoor nog geen regelgeving goedgekeurd waardoor geen ULM-helikopters in de betrokken luchtvaartregisters kunnen worden ingeschreven. 

In België zijn proefvluchten met ULM-helikopters sinds een KB van 25 februari 2021 wel toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Maar gewone vluchten met ULM-helikopters zijn ook in België nog niet toegestaan.

We vroegen de minister van Mobiliteit in maart 2021 of naast testvluchten ook reguliere vluchten met ULM-helikopters zouden worden toegestaan. We kregen zeer snel antwoord van de woordvoerder waarin bevestigd werd dat de minister wel degelijk weet heeft van dit 'probleem' en dat de herziening van het KB over de ULM ondertussen aan de gang was door het Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV). Het is degelijk de intentie om ULM helikopters toe te laten in de komende herziening van het KB ULM aldus de woordvoerder van de minister van Mobiliteit.

In de afgelopen drie jaar hebben we deze materie regelmatig opgevolgd bij DGLV en de laatste status is dat DGLV nu hoopt dat het aangepaste KB ULM tegen eind 2024 zal zijn goedgekeurd. Dan moet de DKT 07 ook zijn nationale goedkeuring verkrijgen alvorens ermee kan worden gevlogen.  

In Nederland werd het besluit over de ULM-vliegtuigen (boven 450kg) intussen goedgekeurd maar ULM-helikopters zijn 'nog niet' toegelaten. Ook dit blijven we opvolgen.   

Foto's © Tom Buysse - met onze dank

 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *