Bezig met laden...

Logboek

Noren en Airbus willen een CT-scanner in een H145 helikopter installeren

Noren en Airbus willen een CT-scanner in een H145 helikopter installeren

Noorwegen is het langste land van Europa. Als je de E6 autoweg neemt van Svinesund tot het uiterste noorden in Kirkenes ben je zo maar even 2.616 km onderweg. En in het land krijgen 15.000 mensen per jaar een beroerte waarbij velen van hen op grote afstand wonen van een ziekenhuis met een CT-scanner. En bij transport over de weg of zelfs met de helikopter wordt veel kostbare tijd verloren.

De CT-scanner (computer tomograaf) is het enige diagnostische hulpmiddel voor dergelijke beroertes en de Noorse Air Ambulance Stichting wil nu uitzoeken hoe een helikopter met een CT-scanner zou kunnen worden uitgerust. Dit zou de diagnose en behandeling sneller bij de patiënten kunnen brengen en tot veel betere resultaten en overlevingskansen voor de patiënten kunnen leiden.

Nu is een CT-scanner een zwaar toestel dat niet zomaar met een helikopter te transporteren valt. Zelfs de kleinste en mobiele Siemens Somaton On.site CT-scanner (foto) weegt 1.000 kg, en is te groot om in de HEMS-helikopter te passen. Zelfs de meest vitale onderdelen van een uitgeklede conventionele scanner wegen nog steeds meer dan 200 kg.

Samen met Airbus Helicopters is de stichting nu gestart met een project met de bedoeling om ten laatste binnen 5jaar een lichte en kleine CT-scanner in een Airbus H145 'luchtambulance' te installeren en naar de patiënt te vliegen.

Het project beoogt om een CT-scanner te ontwikkelen met nanotechnologie die vele malen lichter is dan een conventionele CT-scanner. Deze nieuwe technologie heeft ook minder en geen bewegende delen. Het is ook robuuster en kan preklinisch gebruik beter aan dan conventionele technologie. De technici denken dat het mogelijk is om dit type CT-scanner in een helikopter te installeren. 

Airbus Helicopters heeft 3D modellen geleverd van de H145 om uit te testen hoe de nieuwe technologie in de helikopter kan worden ingepast.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *