Bezig met laden...

Logboek

Vuichard Vortex Recovery nu onderdeel van de EASA instructie gids

Vuichard Vortex Recovery nu onderdeel van de EASA instructie gids

EASA samen met het European Helicopter Safety Team hebben vorig jaar de 4e editie gepubliceerd van de Rotorcraft Flight Instructor Guide.

Een van de belangrijke ingrediënten voor een veilige en levensvatbare luchtvaartindustrie is een goede vliegopleiding. Een belangrijke bijdrage aan deze opleiding is bijvoorbeeld dat vlieginstructeurs gemakkelijk toegang hebben tot een basisgids voor elementaire vliegopleiding, zodat ze over alle informatie kunnen beschikken die ze nodig hebben om hun studenten te ondersteunen en hun eigen vaardigheden te ontwikkelen. Met deze nieuwe editie is dit nu gratis beschikbaar voor instructeurs, piloten en student-piloten. 

Wat is nieuw in de 4e editie van de Rotorcraft Flight Instructor Guide?.

 • Een sterkere koppeling met de Rotorcraft Safety Roadmap en met name de werkstromen Training Safety en Training Devices.
 • Introductie van 'trainingsscenario's' en het gebruik van andere dan conventionele, maar toch 'veilige' trainingsapparatuur om de risico's te verkleinen die inherent zijn aan het trainen in echte vliegtuigen tijdens trainingsmanoeuvres met een hoog risico. 
 • Ervaringsniveau van vlieginstructeurs (dit is ook in verband met risicovolle trainingsmanoeuvres).
 • Introductie van veiligheidsinstructies voorafgaand aan elke trainingsvlucht.
 • Negatieve training & negatieve overdracht van training.
 • Meer Threat and Error Management (TEM) elementen opgenomen in verschillende oefeningen
 • Uitwerking van Vortex Ring State, inclusief de Vuichard-manoeuvre, en ter ondersteuning van verduidelijking over het onderwerp in Deel FCL & AIROPS (ORO.FC)
 • Verschuiving van Loss of Tailrotor Effectiveness (LTE) naar Unanticipated Yaw (UAY).
 • Er zijn ook de volgende aanvullingen op suggesties uit de industrie:
  • Invoering van HASEL-cheques.
  • Uitwerking van verkenning tijdens off-airfield operaties.
  • Uitwerking van procedures voor controleoverdracht.
  • Uitwerking scan- & uitkijktechniek.

 

Vortex Ring State

In deze manual heeft EASA (net als de FAA in hun handboek editie 10/2019) de Vuichard Technique als methode om uit een VRS (Vortex Ring State) te ontsnappen opgenomen. Verschillende experten hebben bedenkingen bij deze methode en de brede toepasbaarheid ervan waarop EASA intussen gevraagd heeft aan het Franse Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) om een diepgaande studie uit te voeren om de vluchtomstandigheden te bepalen waaronder de VRS zich begint te ontwikkelen, en om de effectiviteit van de Vuichard-hersteltechniek voor ten minste twee verschillende soorten helikopters te evalueren.  

Ook het Flight Test Center van de FAA voert een onderzoek uit naar de efficiëntie van de verschillende vortexherstelmethoden. Hierop heeft Vuichard gereageerd als volgt: "Aan het einde van deze studies moet de industrie worden geadviseerd om slechts één methode te instrueren die echt werkt onder alle bedrijfsomstandigheden. Het is absoluut onmogelijk voor een piloot om reflexmatig meer dan één procedure toe te passen in een kritieke vluchtfase. "
 

Gebruiksvoorwaarden

 • Je kunt deze Rotorcraft Flight Instructor Guide gratis downloaden en gebruiken en zelfs uw logo toevoegen als u dat wilt, maar u mag de EASA- en Together4Safety-logo's niet verwijderen. Lees aandachtig de Belangrijke Kennisgeving en Disclaimer op pagina III van het document.

Downloaden

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *