Bezig met laden...

Logboek

Interview met Jacinto Monge, de nieuwe baas van Bell Helicopter Europe

Interview met Jacinto Monge, de nieuwe baas van Bell Helicopter Europe

Gedurende de ER2023 (European Rotors 2023) in Madrid vorige week, hadden we een ontmoeting met Jacinto Mongé, de nieuwe baas van Bell Helicopters in Europa. Hij volgt de Nederlander Duncan Vande Velde op, die vorig jaar vice-president verkoop werd bij Textron Aviation, een zusterbedrijf van Bell.

Met Jacinto Mongé komt een ervaren en succesvol leider aan het hoofd van Bell Europe. Tot voor kort was Jacinto managing director voor Bell in Azië-Pacific, en was directeur voor Bell in Japan. Hij gaf daar de leiding gaf aan de commerciële activiteiten van Bell in China, Japan, Korea, India, Zuidoost-Azië en de Pacific. Hij speelde een essentiële rol in de aanzienlijke groei van Bell's activiteiten in de regio. Tijdens zijn periode in Azië kon hij in de regio 326 bestellingen voor helikopters binnenhalen en werden er 281 helikopters uitgeleverd.

Over zijn opdracht in Europa is Jacinto klaar en duidelijk. Als nummer drie op de Europese markt na Airbus en Leonardo is Bell de uitdager. Met het meest complete gamma helikopters, van de Bell 505, via de Bell 407-series, de 429 en de 412 naar de nieuwe 525 kan Bell alle opdrachten aan die van de helikopterbemanningen worden gevraagd.

Bell Europe wil zijn huidige marktaandeel van 12% in de periode 2017-2022 gevoelig opkrikken en de aanstelling van Jacinto Mongé moet dit faciliteren.

 

Certificatie van de Bell 525

In elk interview met de Bell baas praten we onvermijdelijk over de certificatie van de Bell 525. Meer dan 10 jaar praten we over de 525 Relentless maar deze blijft steken in de certificatiedossiers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Nadat in juli 2016 het eerste prototype van de Bell 525 fataal crashte waarbij de twee testpiloten het leven lieten, vertraagde het project niet met maanden maar met jaren.

De Bell 525 Relentless is de allereerste civiele helikopter die uitgerust is met de 'fly-by-wire' technologie en de connectie met de crash maakte dat de FAA het project met argusogen volgde.    

Maar nu zijn er volgens Jacinto Mongé geen obstakels meer die de certificatie van de Bell 525 in de weg staan. FAA en Bell werken nauw samen om alle testen uit te voeren en te analyseren en alles lijkt nu in de rechte lijn naar de certificatie te evolueren. Op de vraag 'wanneer' blijft Jacinto natuurlijk het antwoord schuldig maar we vermoeden dat de Bell 525 voor het einde van het 2e kwartaal 2024 de typecertificatie van de FAA zal ontvangen.

Intussen heeft Bell het ganse dossier reeds bij EASA aangekaart om direct na de goedkeuring door de FAA ook in Europa van start te kunnen gaan met de typecertificatie gebaseerd om het dossier van de FAA. Een Bell 525 in Europa zal dus niet voor 2024 zijn.

 

Bell helikopters voor dual-use: civiel & militair

Bell Europa zal ook de Special Mission helikopters verkopen. De huidige geopolitieke instabiliteit heeft een markt gecreëerd voor van origine civiele helikopters die zijn aangepast voor bepaalde militaire missies. Ze hebben de beste combinatie van capaciteit, hoge beschikbaarheid, eenvoudig onderhoud en lage kostprijs. Bell ziet hier zijn kans en brengt een 505M, een 407M en 412M op de markt die perfect in dit plaatje passen. De Bell 505 was al eerder door de militairen opgepikt als een ideale trainer voor de militaire helikopterpiloten. 

Met Airbus en Leonardo verstrengeld in met landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, UK en Italië zal Bell het niet makkelijk hebben om haar 'Special Mission' vloot In Europa aan de man te brengen. Toch ziet de nieuwe Bell Europa baas ook hier talrijke mogelijkheden voor succes.

 

Conclusie:

Met Jacinto Mongé heeft Bell Europa weer een stevige leider die Bell wil doen groeien. De mogelijkheden in Europa, de grootste civiele helikoptermarkt in de wereld, zijn legio en Bell heeft een productportfolio die alle uitdagingen aankan.

Wij wensen Jacinto en zijn team veel succes!

 

Foto's & dia © Bell Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *