Bezig met laden...

Logboek

Het gaat NHV voor de wind...molens (Deel II)

Het gaat NHV voor de wind...molens (Deel II)

Lees hier het eerste deel van Het gaat NHV voor de wind...molens

Naast de successen van NHV in de 'renewable energy' hebben we ook gepraat met NHV Base Manager Bram De Backer over de andere aspecten van zijn strategie voor de NHV basis in Oostende.

Net nu de Belgische Defensie beslist heeft om haar basis Koksijde te sluiten en de vliegactiviteiten over te brengen naar Oostende konden we van gedachten wisselen over de SAR (Search & Rescue) activiteiten van de Belgische Luchtcomponent. Uit ons eigen onderzoek en informatie uit andere landen die de NH-90 NFH gebruiken hebben we kunnen opmaken dat een vlieguur van de NH-90 Caiman zowat 20.000€ kost. Daarnaast moet Defensie ook infrastructuur, technisch personeel en andere ondersteuning voor zo'n 24/24u SAR operatie klaarhouden. 

NHV voert dergelijke SAR operatie's al jaren uit voor de Nederlandse Kustwacht en het Franse leger en kan dit doen voor een veel lagere kostprijs. Nederland becijferde dat het €20 miljoen kon besparen door met NHV vijf jaar in zee te gaan. Vandaag de dag kan NHV SAR langetermijn contracten in een flexibel systeem aanbieden aan zeer scherpe prijzen. Toen we Bram vroegen of een prijs van €3.500 a €4.000 voor een vlieguur realistisch is kregen we geen ontkenning.   

Dan rijst de vraag waarom Defensie dit zo nodig zelf wil uitvoeren. Een NH-90 is overigens een zeer groot toestel voor SAR operatie's en de operationele beschikbaarheid ervan is altijd al een twijfelgeval geweest.

NHV zou hier een perfecte speler kunnen zijn die aan een veel lagere kost de SAR activiteiten zou kunnen uitvoeren maar de vraag blijft dan wat je met de NH-90 NFH gaat aanvangen. Gelukkig kunnen ze de MAR (marine) activiteiten van de drie Alouette's III gaan vervangen.

Activiteiten voor het Franse leger

Het Franse leger doet reeds lang beroep op de diensten van NHV voor diensten die niet direct met het militaire te maken hebben. De Marine prioritiseert haar actie op de missies met haar helikopters en haar piloten, een aantal andere beslommeringen worden opgelost door NHV. Een paar voorbeelden:

  • De Franse Marine vliegt nu reeds met 4 Airbus AS365 Dauphin 2 van NHV vanop de basis Lanveoc Poulmic in Bretagne. Deze werden netjes in de grijze kleur van de Marine herschilderd en worden door NHV.
    • Het betreft de Airbus AS365 met call-sign OO-NHN, OO-NHY, OO-NHD en F-HOHN (=ex OO-NHO).
  • NHV heeft als onderdeel van deze samenwerking ook opleiding aan helikopterpiloten en aspirant-helikopterpiloten van de Franse Marine.
  • Ook helikopteronderhoud wordt deels aan NHV toevertrouwd.

Helikopteronderhoud

NHV is reeds jaren een gecertificeerde onderhoudspartner voor oa. Airbus helikopters. Gestart om snel en efficient onderhoud te kunnen doen aan de eigen helikopters heeft NHV intussen ook contracten lopen om bijvoorbeeld ook helikopters van de Franse Marine te onderhouden.

Het technisch team van Bjorn Valke zijn handen vol om de komende vier jaar in een joint venture Engie / NHV het onderhoud en de reparaties van de Airbus AS365N Dauphin helikopters van de Franse Marine te verzorgen.

Bij ons bezoek aan de onderhoudswerkplaats in Oostende is de grote werkplaats stilaan veel te klein om groei van deze werkzaamheden te kunnen verwerken, uitbreiding is de enige oplossing en daarvoor kijkt NHV ook richting de Oostendse luchthaven, EBOS, op een boogscheut van de NHV vestiging aan de Kalkaertstraat te Oostende. Ook het VLOC, het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum, is op EBOS gevestigd en vormt de toekomstige technici van NHV.  

Tot slot van ons bezoek aan NHV Oostende brachten we ook een bezoek aan de nieuwste aanwinst, de Airbus H145 helikopter. De helikopter is uitgerust om allerlei taken boven zee uit te voeren en wordt nu reeds ingezet om missies boven het Rentel windmolenpark uit te voeren. Onze huisfotograaf Tom Buysse kon een paar weken geleden een reportage maken van deze Airbus H145 in volle actie

We danken Bram De Backer, de NHV Base Manager Oostende en Bjorn Valke, NHV Chief Engineer Hems, voor het interessant gesprek. Wij wensen hen veel geluk om NHV verder te diversifieren en minder afhankelijk te maken van de verlieslatende offshore helikopter industrie.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *