Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse DHC viert dit jaar 15-jarig bestaan

Nederlandse DHC viert dit jaar 15-jarig bestaan

In 2023 viert DHC (Defensie Helikopter Commando) haar 15 jaar bestaan. DHC werd opgericht op 4 juli 2008 en is het grootste helikoptercommando van Europa. Door de oprichting van het DHC vallen alle helikopters van de Nederlandse krijgsmacht voortaan onder één commando. Het DHC betekende automatisch het einde van de Tactische Helikopter Groep (opgericht in 1955) en de Marineluchtvaartdienst (opgericht in 1917) als zelfstandige onderdelen.  

Alle helikoptersquadrons van de luchtmacht vallen onder het Defensie Helikopter Commando (DHC). De squadrons zijn verdeeld over Vliegbasis Gilze-Rijen, Militair Luchtvaartterrein Deelen, Maritiem Vliegkamp De Kooy en Fort Hood in Texas.

DHC telt ongeveer 1900 militairen en staat sinds december 2022 onder het bevel van commodore Pier Schipmölder. Commodore T. ten Haaf was 15 jaar geleden de eerste Commandant Defensie Helikopter Commando (C-DHC).

 

DHC bestaat uit de volgende squadrons:

298 Squadron (Chinook)

298 Squadron vliegt met de Chinook transporthelikopter.

Deze transporthelikopter kan snel grondtroepen, materiaal, wapens en andere voorraden vervoeren. Ook voert de Chinook gewondenvervoer en zoek- en reddingsacties uit.

Daarnaast kan de Chinook worden ingezet bij brandbestrijding. Standplaats voor dit squadron is Vliegbasis Gilze-Rijen.

 

300 Squadron (Cougar)

300 Squadron is uitgerust met Cougar-transporthelikopters en is gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Deze transporthelikopters hebben verschillende taken: van maritiem en amfibisch optreden vanaf marineschepen tot nationale taken, zoals het blussen van natuurbranden en samenwerken met de Dienst Speciale Interventies.

Het vervoeren van grondtroepen en operaties met luchtmobiele eenheden en special forces behoren tot het takenpakket.

 

301 Squadron (Apache)

301 Squadron vliegt met de Apache-gevechtshelikopter.

Ook van dit squadron is de staanplaats Vliegbasis Gilze-Rijen. De Apache wordt ingezet voor verkenningen, beveiliging van grondtroepen en transporthelikopters, het escorteren van konvooien en het uitschakelen van gronddoelen. Daarnaast ondersteunen Apaches ook het ministerie van Justitie, bijvoorbeeld bij het zoeken naar vermiste personen en achtervolgen van overvallers.

 

860 Squadron (NH90)

860 Squadron voert in de eerste plaats maritieme helikoptertaken uit met de NH90-maritieme gevechtshelikopter. Het squadron ondersteunt met de NH90 bij het bestrijden van drugstransporten, piraterij, mensensmokkel, wapensmokkel en terreur. En ondersteunt bij search and rescue-acties.

Dankzij de NH90 als boordhelikopter kan een commandant van een schip andere schepen op grote afstand zien aankomen. Het is ook een goed wapensysteem tegen onderzeeboten. Bovendien vervoert een helikopter snel materieel en personen naar plaatsen waar het op dat moment nodig is.
Daarnaast wordt de NH90 ook ingezet als transporthelikopter boven land of vanaf bijvoorbeeld amfibische transportschepen. 860 Squadron is gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy.

 

302 Squadron - Opleiding & Training (Squadron buiten Nederland)

302 Squadron is gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in Texas. Het squadron verzorgt 5 keer per jaar een air assault-training voor helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando met grondeenheden van 11 Luchtmobiele Brigade.

Daarnaast volgen Apachevliegers, Chinookvliegers en -loadmasters 2 maal per jaar de kwalificatietraining voor inzet tijdens missies. Het squadron bestaat uit personeel van de luchtmacht, landmacht en US Army. Op Fort Hood staan ook Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters van 298 Squadron en 301 Squadron. Het gebied rond Fort Hood is groter dan Nederland, en biedt de eenheid unieke trainingsmogelijkheden.

 

930 Squadron - Onderhoud helikopters

Het onderhoud aan de helikopters van 298, 300 en 301 Squadron gebeurt door 930 Squadron. Om veilig te kunnen vliegen krijgen de helikopters regelmatig een onderhoudsbeurt. Om voldoende helikopters inzetbaar te houden is de planning van het onderhoud een belangrijke taak. Het squadron regelt ook de logistiek.

Het zorgt bijvoorbeeld voor brandstof om te vliegen, voor reserve-onderdelen en voor opslag van het materieel. Staanplaats van 930 Squadron is Vliegbasis Gilze-Rijen.

 

931 Squadron - Gilze-Rijen

931 Squadron is verantwoordelijk voor de operationele openstelling van Vliegbasis Gilze-Rijen door het leveren van brandweer, luchtverkeersleiding en meteorologische informatie. Het squadron zorgt ook, in samenwerking met het Bureau Militaire Sport voor de fysieke inzetbaarheid van iedere medewerker van de vliegbasis.

 

990 Squadron - Onderhoud NH90 & logistiek De Kooy

990 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy is een materieel logistiek squadron. Het verzorgt het onderhoud aan de NH90-maritieme gevechtshelikopter. Ook zorgt dit squadron ervoor dat materieel op voorraad is, zowel op Maritiem Vliegkamp De Kooy als voor uitgezonden eenheden.

 

7 Squadron - Opleidings- en Simulatie Squadron

7 Opleidings- en Simulatiesquadron (O&S) is verdeeld over 2 bases: Vliegbasis Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy. 7 O&S verzorgt opleidingen van het grond- en vliegend personeel van het DHC. Verder ondersteunt het met simulatiemiddelen en expertise de opleidingen, trainingen en doorontwikkeling van het helikopteroptreden

 

299 Squadron - Helicopter Warfare Center

Het Helicopter Warfare Centre (HWC) is het kenniscentrum voor helikopteroptreden van Defensie. Het zorgt dat het Defensie Helikopter Commando en partners zich blijven ontwikkelen en verbeteren door kennis en innovaties. Het HWC werkt hiervoor samen met kenniscentra binnen en buiten Defensie. Het HWC is verdeeld over de bases Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy.

 

Foto's credit: NL Defensie

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *