Bezig met laden...

Logboek

Coaxiale rotors - hoe werkt het

Coaxiale rotors - hoe werkt het

Traditionele helikopter ontwerp gebruikt de hoofdrotor voor lift en thrust en een staartrotor om de torque te neutraliseren. Een ander ontwerp staat bekend als coaxiale rotors, gebruiken twee boven elkaar gebouwde rotors om lift en thrust te genereren maar hebben geen staartrotor nodig. De Sikorsky X2 hoge snelheid demonstrator gebruikt deze techniek en ook vele helikopterontwerpen in Rusland gebruiken dit systeem.

Om de torque (3e Wet van Newton) te neutraliseren draaien de rotors in tegenovergestelde richting van elkaar en elimineren aldus de noodzaak van een staartrotor. De besturing van de yaw gebeurt door een verschillende collectieve pitch van beide rotoren. Coaxiale rotors hebben ook minder last van dissymetrie van de lift omdat er telkens een vooruitgaand en terugkerend aan elke zijde van de rotorbladen is.

Een ander voordeel van het coaxiale ontwerp is de hoger payload voor eenzelfde motorvermogen, dit omdat het opgeslorpte vermogen van de staartrotor ten volle kan worden gebruikt voor de lift en de thrust. Het ontbreken van de staartrotor vereenvoudigd ook dat deel van het ontwerp en verbeterd ook de veiligheid aan de grond (een draaiende staartrotor is vaak een bron van extra gevaar).

Maar het grote nadeel van het coaxiale rotorontwerp is de mechanische complexiteit van het rotorsysteem. Twee swash platen en hun verbindingen voor beide rotoren te construeren op een en dezelfde mast is zeer moeilijk omdat de rotoren in tegenovergestelde richting draaien. Sommigen gaan ervan uit dat deze complexiteit de veiligheid in het gedrang brengt. Toch zijn het aantal catastrofale ongevallen bij dit type helikopters niet meer uitgesproken dan met het traditionele staartrotor design. Kamov ontwerpt zowat al haar helikopters met coaxiale rotors.

Een andere uitvoering van het coaxiale ontwerp is het type Chinook waar twee separate masten gebruikt worden om de tegenovergesteld draaiende rotors op te laten draaien. Ook de Chinook is een zeer veilig type helikopter.

Toch opmerkelijk dat slechts een klein aantal helikopters dit design gebruiken.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *