Bezig met laden...

Logboek

Lessen uit het verleden: helikopteroperatoren en UAM

Lessen uit het verleden: helikopteroperatoren en UAM

Naarmate de eVTOL-industrie evolueert, krijgen de lessen uit de helikoptergeschiedenis een bijzonder belangrijke betekenis.

Tussen 1966 en 1968 vlogen jaarlijks meer dan een miljoen passagiers met lijnhelikoptermaatschappijen (waaronder Sabena in Europa). In 1980 waren de helikopter-luchtvaartmaatschappijen of afdelingen van luchtvaartmaatschappijen uitgestorven. Wat is er gebeurd?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde een uitbarsting van enthousiasme rond de komst van de helikopter voor stedelijke luchtmobiliteit voor een enorme golf van durfkapitaal in de productie en exploitatie van helikopters. Maar alle stukken en spelers die samenkwamen, bouwden het nieuwe transportsysteem op een onhoudbare manier op.

Het verhaal van al deze intussen verdwenen helikopterluchtvaartmaatschappijen is een waarschuwend verhaal voor overdreven ambitie en optimisme dat verder reikt dan de mogelijkheden van de eVOL's, de marktacceptatie en de wetgeving.

In het onderstaande webinar van HAI onderzoekt Roger Connor, curator bij het Smithsonian's National Air and Space Museum, de opkomst en ondergang van helikopterluchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten en hoe de relaties tussen uitvinders, fabrikanten, exploitanten en de overheid het gepland helikoptervervoer zowel hebben gemaakt als gekraakt.

Roger Connor is een ervaren commerciële lijnpiloot met meer dan 4.000 vlieguren, waarvan meer dan 3.000 uur in dubbelbesturingsonderricht. Hij heeft vlieginstructeur-certificaten behaald in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en heeft gediend als een aangewezen privépiloot-examinator voor de Britse CAA.

Hij heeft een masterdiploma in museumstudies en Amerikaanse geschiedenis en een doctoraat in de Amerikaanse geschiedenis. Momenteel beheert hij de omvangrijke helikopter-collectie van het National Air and Space Museum.

Bekijk onderstaande video van het HAI@Work-webinar van 14 juli 2023 en hoor van een curator van het National Air and Space Museum die zal onthullen hoe de hedendaagse UAM-industrie kan leren van fouten uit het verleden.

 

Foto 1- S-92 : credit Robert J. Boser (ASC)
Foto 2 - Roger Conner : credit Smithsonian National Air and Space Museum

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *