Bezig met laden...

Logboek

EASA certificeert Leonardo AW169 voor 'single pilot SAR'

EASA certificeert Leonardo AW169 voor 'single pilot SAR'

EASA heeft de Leonardo medium AW169 gecertificeerd voor unieke 'IFR Single Pilot Advanced SAR modus'. De AW169 heeft nu ook een certificatie voor een intrekbaar landingsgestel, een vast landingsgestel of skids.

Deze nieuwste certificaten volgen op aanvullende verbeteringen, zoals de introductie van de Phase 8 core avionics-softwareversie in combinatie met HTAWS (Helicopter Terrain Awareness Warning System) Offshore-modi. 

De Advanced Search & Rescue (SAR)-modi introduceren speciale FMS-zoekpatronen (Flight Management System) waardoor de helikopter automatisch langs een vooraf gedefinieerd zoekpad kan vliegen, wat de werklast van de piloot tijdens de zoekfase van een SAR-missie sterk vermindert. De AW169 is de enige helikopter in zijn categorie met een dergelijk geavanceerde SAR-modus. Het hoge niveau van automatisering dat wordt geleverd, maakt certificering voor SAR-modi in IFR met één piloot mogelijk, waardoor de AW169 's werelds eerste civiel-gecertificeerde helikopter met deze mogelijkheid is.

De verdere ontwikkelingen aan de AW169 omvatten ook een modulaire brandstoftankinstallatie met een capaciteit van 700 tot 880 kg en een installatie met drie zitplaatsen op de derde zitrij waardoor het aantal passagiers in de cabine wordt verhoogd tot 11. Deze nieuwste certificaten dragen bij aan de prestatie-verbeteringen die eind 2021 werden gecertificeerd en leveren betere prestaties onder alle omstandigheden, waardoor de Leonardo AW169 de helikopter is met de beste vermogen-gewichtsverhouding in zijn klasse.  

Er zijn vandaag meer dan 300 AW169's in bestelling, waarvan 150 eenheden reeds zijn geleverd door de Leonardo fabriek in Vergiate (Italië) aan operators in 25 landen. De wereldwijde vloot heeft meer dan 125.000 vlieguren gemaakt in allerlei operaties en onder alle omstandigheden. De vlootleider heeft de 3000 vlieguren overschreden bij EMS-operaties in Zweden. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *